Cele doua cutremure puternice care au avut loc sambata dupa-amiaza in nord-vestul Iranului s-au soldat cu 227 de morti si 1.380 de raniti, potrivit unui ultim bilant, revizuit in scadere, prezentat duminica de ministrul de Interne la televizunea de stat, informeaza AFP. Operatiunile de cautare si salvare s-au incheiat.

Casa distrusa de cutremurFoto: Agerpres/AP

El a precizat ca "4.329 de corturi, 10.000 de paturi si 18.000 de pachete cu hrana" au fost distribuite si ca "92 de echipe operationale, trei elicoptere, 220 de ambulante, dar si buldozere si alte utilaje au fost trimise la fata locului".

Potrivit ministrului, "jumatate dintre cele aproximativ 600 de sate din zona au fost distruse in proportie de 40 pana la 100%".

Seismele cu magnitudinea de 6,2 si 6, ale caror epicentre s-au aflat la Ahar si, respectiv, Varzeghan, la aprocimativ 60 de kilometri de Tabriz, au afectat regiunea sambata, la ora locala 16.53 (15.23, ora Romaniei) si, respectiv, 17.04 (15.34, ora Romaniei).

In zona au avut loc 55 de replici de o intensitate mai redusa.

Majoritatea barbatilor munceau pe camp la momentul catastrofei, in timp ce femeile si copiii erau acasa, lucru care explica faptul ca majoritatea victimelor sunt femei si copii, surprinsi in interiorul locuintelor.

La Tabriz, locuitorii, care au resimtit cutremurele in case, au fugit ingroziti in strada. Insa in acest oras important nu s-a inregistrat niciun mort.

Institutul american de geofizica USGS, care supravegeheaza cutremurele din intreaga lume, a confirmat aceste seisme.

Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante si a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare.

In cel mai sangeros cutremur inregistrat in aceasta tara in ultima perioada au murit 31.000 de persoane, reprezentand aproape un sfert din populatie, in orasul Bam (sud), in decembrie 2003.