Chiar daca Spania este in mijlocul unei crize economice, un deputat polonez solicita tarii rambursarea unei datorii de 235 milioane de zloti (57,4 milioane de euro) ce dateaza din secolul al XVI-lea, relateaza AFP.

Aceasta reclamatie vizeaza un imprumut de 430.000 de ducati de aur, contractat de regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598) de la regina Poloniei, italianca Bona Sforza (1494-1557), pentru a acoperi cheltuielile de razboi dintre Spania si Franta pentru obtinerea controlului asupra Regatului Neapolelui, credit care nu a fost rambursat in totalitate.

Deputatul Marek Poznanski, 28 de ani, de la Miscarea Palikot (de stanga), este cel care se afla in spatele acestei initiative. Poznanski a inaintat o cerere ministerului polonez al Afacerilor Externe, care va studia problema.

Conform site-ului de internet al deputatului, un ducat in acea perioada era facut din 3,5 grame de aur. La valoarea actuala metalului galben, imprumutul s-ar ridica la aproape 57 milioane de euro, fara a tine cont de ratele de dobanda.

Polonia, care a incearcat sa-si recupereze aceasta datorie pana in secolul al XVIII-lea, a reusit sa obtina doar 10% din valoarea imprumutului, precizeaza publicatia citata.

Conform istoricilor, Bona Sforza, care a murit in exil la Bari, in Italia, ar fi fost otravita in numele lui Filip al II-lea tocmai pentru a se evita rambursarea datoriei.

Expresia "bani napoletani" a devenit ulterior proverbiala in randul polonezilor, semnificand creante nerecuperabile, la fel ca sintagma "imprumuturi rusesti", in Franta.

Insa, juristii, citati de mass-media poloneza, s-au aratat sceptici cu privire la posibilitatea de a recupera datoria, tinant cont de perioada care a trecut si schimbarile care au survenit in cele doua tari.

Totodata, deputatul a remarcat faptul ca, recent, Spania a recuperat o comoara de 500 de mii de piese de aur si argint, de 17 tone. Comoara, descoperita pe un vas spaniol scufundat in anul 1804 de compania americana Odyssey (specializata in recuperarea de epave), a revenit Spaniei dupa cinci ani de batalii juridice cu Odyssey.