Aproape 220 de districte din Statele Unite ale Americii au fost adaugate miercuri de catre guvernul american pe lista regiunilor afectate de dezastre naturale, dupa ce ministrul agriculturii a anuntat noi actiuni de ajutorare a fermierilor afectati puternic de seceta si caldura, relateaza Associated Press.

Adaugarea celor 218 de districte pe lista realizata de Departamentul SUA pentru Agricultura (USDA) face ca mai mult de jumatate dintre districtele din Statele Unite - 1.584 din 32 de state - sa treaca in regim de 'zona de dezastru', cea mai mare parte a acestora din cauza secetei, considerata cea mai severa din ultimele decenii.

Districte din Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, South Dakota, Tennessee si Wyoming au fost incluse in anuntul de miercuri.

Departamentul foloseste un sistem de monitorizare saptamanala a secetei (U.S. Drought Monitor) pentru a decide ce districte pot fi considerate zone de dezastru, un statut prin care fermierii si producatorii agricoli din aceste judete devin eligibili pentru obtinerea unui ajutor federal, inclusiv accesul la rate ale dobanzii mai reduse pentru imprumuturi de urgenta.

Pentru a diminua presiunea la care sunt supusi fermierii din SUA, Secretarul de Stat pentru Agricultura american, Tom Vilsack, a deschis joi pana la 3,8 milioane de acri de teren conservat pentru a fi pus la dispozitia fermierilor.

In cadrul programului de conservare a terenurilor, fermierii sunt platiti sa-si scoata din circuitul agricol pamanturile, protejandu-le astfel impotriva erozinii si creand conditiile propice aparitiei faunei salbatice.

"Asistenta anuntata azi va ajuta crescatorii de animale din SUA sa faca fata cresterii preturilor la furaje, la lipsa critica de fan si deteriorarea pasunilor", a declarat Vilsack.

Totodata, Vilsack a adaugat si faptul ca asiguratorii culturilor agricole au acceptat sa ofere ajutor fermierilor care se confrunta cu dificultati ale fluxurilor de numerar.

In aceasta saptamana aproape o jumatate din productia de porumb a fost considerata saraca sau foarte saraca, conform serviciului national de statistica agricola din SUA. De asemenea, aproape din 37% din productia de soia americana este catalogata in aceasta categorie.

Potentialele pierderi financiare din tara par a se mari din ce in ce mai mult. Ultimul indice saptamanal privind conditiile de afaceri din statele din centrul SUA, publicat miercuri, arata ca seceta in curs de desfasurare si criza economica globala afecteaza afacerile din mai multe state, intensificand ingrijorarile cu privire la o noua recesiune, arata raportul.

Economistul Ernie Goss, de la Creighton University, care a supravegheat realizarea indicelui, a spus ca seceta, care va afecta veniturile fermierilor, si intarirea dolarului, care diminueaza exporturile, reprezinta doua dintre elementele cu cea mai importanta contributie la compromiterea economiei regiunii.

Sondajul acopera statele Arkansas, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Oklahoma si South Dakota.

In Illinois, 71% din productia de porumb si 56% din cea de soia sunt considerate sarace si foarte sarace. In South Dakota, unde trei cincimi din stat sunt in seceta severa, Vilsack alocase recent 500.000 de acri de pamant conservat pentru pasunat, dar nu pe cele 445.000 de acri destinati terenurilor umede.

Decizia lui Vilsack de a deschide terenuri umede in mai multe state va oferi fermierilor si producatorilor agricoli o sansa de a obtine furaje de calitate buna pentru animale, a spus un deputat la nivel federal.

"USDA nu poate aduce ploaia, insa ea poate aplela la flexibilitatea practicilor de conservare", a spus miercuri senatorul Tim Johnson, un democrat din South Dakota. Departamentul pentru Agricultura a declarat 39 dintre judetele acestui stat drept zone de dezastru.