Secretarul general al ONU Ban Ki-moon "regreta profund" incapacitatea Consiliului de Securitate de a adopta o rezolutie cu privire la "situatia care se degradeaza rapid" in Siria, a declarat purtatorul sau de cuvant Martin Nesirky, potrivit AFP.

"Votul de azi dezamageste tocmai atunci cand era nevoie de hotarare si presiune pentru a realiza obiectivele sustinute de Consiliul de Securitate", printre care o incetare a violentei si o tranzitie politica, adauga comunicatul.

Rusia si China s-au opus prin veto joi la ONU unei rezolutii occidentale care ameninta regimul sirian cu sanctiuni.

Ban a subliniat ca "situatia este grava" si ca "comunitatea internationala are o responsabilitate colectiva fata de poporul sirian".

Acesta solicita guvernului sirian sa "puna capat crimelor si sa opreasca utilizarea armamentului greu in orase" si face apel din nou "catre toate partile sa inceteze violenta sub toate formele".

Si mediatorul ONU si al Ligii Arabe privind Siria Kofi Annan si-a exprimat joi "deceptia" privind blocarea de catre Rusia si China a rezolutiei.

Emisarul special international "este deceptionat sa constate ca in acest moment crucial Consiliul de Securitate nu a dat dovada de unitate pentru a se putea actiona intr-o maniera ferma si concertata, asa cum se ceruse si asa cum se spera", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Kofi Annan.

Conform ambasadorului rus la New York, Vitali Ciurkin, rezolutia propusa de Occident privind Siria, care a fost blocata joi de Rusia si de China in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, "ar fi deschis calea" unei interventii militare" straine in aceasta tara.

In cazul adoptarii proiectului de rezolutie "s-ar fi deschis calea presiunilor prin sanctiuni si ulterior printr-o implicare militara externa in afacerile interne ale Siriei", a insistat diplomatul rus.

Ambasadori occidentali au replicat ca proiectul de document se limiteaza la a ameninta cu sanctiuni economice regimul sirian si nu prevede recurgerea la forta militara. "Proiectul nostru prevede amenintarea cu sanctiuni. Consiliul urma sa decida asupra unor etape viitoare" in dosarul sirian, a subliniat ambasadorul francez Gerard Araud.

Rusia si China au recurs din nou joi la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU impotriva unei rezolutii occidentale care ameninta cu sanctiuni economice regimul de la Damasc. Este vorba de cel de-al treilea veto dublu ruso-chinez care se opune unor tentative la ONU privind exercitarea de presiuni asupra Siriei, de la inceputul conflictului din aceasta tara, in martie anul trecut. Prima data, Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, si-au folosit acest drept in octombrie 2011, iar a doua oara in februarie.

Joi, rezolutia propusa de state occidentale a primit 11 voturi favorabile si doua impotriva, iar alte doua din totalul celor 15 state membre - cinci permanente, 10 nepermanente - ale Consiliului de Securitate s-au abtinut.

Luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul ca recurge la "santaj" pentru a forta Rusia sa accepte sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU impotriva regimului de la Damasc.

"Marea Britanie este consternata de veto-ul Rusiei si Chinei', a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, acuzand cele doua tari ca 'au pus interesele nationale inaintea vietii a milioane de sirieni".

SUA considera ca eforturile Consiliului de Securitate al ONU in acest dosar "au esuat total" si America intentioneaza sa actioneze "in afara Consiliului", a declarat la randul sau ambasadoarea americana la New York, Susan Rice.

In afara de sanctiuni, proiectul de rezolutie depus de Franta, Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia si Marea Britanie prevedea prelungirea cu 45 de zile a misiunii celor 300 de observatori ONU in Siria, desfasurata la jumatatea lui aprilie, dar care si-a suspendat activitatile in iunie din cauza continuarii violentelor. Consiliul de Securitate trebuie sa ia o decizie cu privire la aceasta misiune cel tarziu vineri seara, cand expira mandatul sau de 90 de zile.