Statele Unite vor inceta sa expulzeze tinerii imigranti fara acte, o decizie favorabila hispanicilor, in apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie, relateaza AFP.

Aceasta legislatie se va aplica minorilor care au ajuns ilegal in tara inainte de varsta de 16 ani, au in prezent mai putin de 30 de ani, sunt in scoala sau au absolvit liceul si nu au niciun antecedent judiciar, au explicat vineri oficiali americani, inaintea unui anunt in acest sens care va fi facut de presedintele Barack Obama.

Potrivit noului proiect al administratiei Obama, imigrantii care acum au varsta intre 16 si 30 si au trait, timp de 5 ani, fara perioade de intrerupere, in SUA, vor putea aplica de asemenea pentru un permis de munca.

Aceasta masura, care va suscita opozitia ferma a republicanilor, ar putea permite presedintelui sa-si intareasca popularitatea in randul tinerilor si al hispanicilor, a caror sustinere s-ar putea dovedi esentiala in anumite state-cheie.

"Noile legi in materie de imigratie vor trebui aplicate de o maniera ferma si judicioasa", a declarat secretarul de stat pentru Securitatea interna, Janet Napolitano, insarcinata cu controlul imigratiei.