Partidul radical de stanga Syriza conduce in preferintele electoratului din Grecia inaintea alegerilor din 17 iunie, arata un sondaj de opinie publicat miercuri, fiind urmat de Noua Democratie, partidul pro-austeritate, potrivit Reuters. Noua runda de alegeri parlamentare ar putea determina daca Grecia ramane in zona euro.

Daca alegerile ar avea loc acum, Syriza ar obtine 30%, Noua Democratie 26,5% in timp de PASOK (socialisti, pro-austeritate) doar 12,5%. Celalalt partid radical, Zori de Aur (extrema dreapta), este cotat cu 4,5% din preferinte.

Saptamana trecuta, un sondaj de opinie intocmit de acelasi institut pentru revista Epikaira arata o sustinere de 28,5% pentru Syriza, in timp ce Noua Democratie a ramas la 26%. Ulterior, Noua Democratie a condus in preferinte in sondajele ce au urmat.

Liderul Syriza a declarat saptamana trecuta ca Grecia va ramane in Zona Euro daca partidul sau castiga alegerile.

"Votul pentru noi in alegeri nu inseamna ca vom iesi din Zona Euro. Din contra, vom pastra euro", a declarat Alexis Tsipras in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu oficiali ai stangii radicale din Germania.

Pe de alta parte, un alt sondaj publicat tot miercuri, pentru Mega TV, arata Noua Democratie in frunte, cu 23,4% din preferinte, fata de Syriza, cu 22,1%. Socialistii de la PASOK se afla pe locul trei, cu 13,5%, in sondajul GPO.