Strategia de retragere a NATO din Afganistan pana la sfarsitul anului 2014 se afla pe "drumul cel bun" si este sustinuta la nivel international, a afirmat duminica presedintele american Barack Obama, chiar inaintea deschiderii summitului NATO din Chicago, relateaza AFP.

"Ceea ce reprezinta acest summit NATO, este faptul ca lumea sprijina strategia pe care noi am dezvoltat-o. Acum, trebuie sa o punem in aplicare intr-un mod eficace si cred ca acest lucru va fi realizat gratie puterii de revenire a poporului afgan care "asipra la pace si securitate", a adaugat in fata presei, in urma unei intrevederi bilaterale cu omologul sau afgan, Hamid Karzai.

Potrivit lui Barack Obama, summit-ul va trebui sa ajute la stabilirea unui cadru pentru perioada post-2014, cand cei 130.000 militari NATO vor fi parasit tara, iar securitatea va fi asigurata integral de fortele afgane.

Cu putin timp inaintea deschiderii summitului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurari ca trupele straine nu vor fi retrase prematur din Afganistan, in pofida deciziei Frantei de a accelera retragerea militarilor.

"Nu va exista o retragere prematura. Vom ramane in Afganistan pana la succesul operatiunii", a declarat Rasmussen cu putin inaintea summitului NATO.

Rasmussen a precizat ca nu este surprins de decizia Frantei. El a notat ca retragerea trupelor combatante franceze din Afganistan pana la sfarsitul anului 2012 a fost o promisiune de campanie a lui Francois Hollande. "Iar un om politic trebuie sa isi respecte mereu promisiunile", adauga el.

"De fapt, decizia Frantei este in concordanta cu planul NATO de retragere treptata a trupelor din Afganistan", subliniaza Rasmussen.