China si Rusia au inceput duminica primele lor manevre militare navale comune, in apropiere de coastele chinezesti, pe fondul tensiunilor din regiune provocate de revendicarile teritoriale ale Beijingului, relateaza AFP.

Aceste manevre, care vor dura sase zile, se deruleaza in Marea Galbena, in largul coastelor Chinei, scrie China News Service, organ oficial de presa. Acestea sunt primele exercitii comune realizate de marina celor doua tari.

China Noua, agentia oficiala de stat, a precizat ca exercitiile au loc in largul orasului Qingdao, in provincia Shandong.

Beijing a anuntat la inceputul lui martie accelerarea modernizarii armatei sale - cea mai mare din lume, ca numar - si majorarea la doua cifre (11,2%) a bugetului Apararii pentru 2012, in intentia de a recupera marele decalaj care o desparte de Statele Unite.

Ambitiile teritoriale ale Chinei ingrijoreaza vecinii acesteia si Statele Unite. Beijingul revendica in special suveranitatea mai multor insule din marea Chinei Meridionale si Orientale, in fata Japoniei, Filipinelor si Vietnamului.

Manevrele din aceasta saptamana includ exercitii de aparare aeriana, tactici anti-submarin si operatiuni de cautare si salvare, potrivit agentiei China Noua.

La acestea iau parte 16 nave si doua submarine ale Chinei si patru nave de razboi de partea Rusiei.

Exercitiile, "prevazute de mult timp intre China si Rusia, au ca scop mentinerea pacii regionale si a stabilitatii", a spus un purtator de cuvant al ministerului Afacerilor Externe, Liu Weimin, intr-o conferinta de presa.

Turneul din Asia efectuat de presedintele american Barack Obama in noiembrie 2011 a anuntat o reorientare semnificativa a strategiei geopolitice a SUA: pe fondul retragerii fortelor americane din Irak, la finele lui 2011, si al inceputului plecarii din Afghanistan, America vrea sa-si reorienteze politica de securitate spre Asia.

Aceasta noua strategie a provocat nemultumire la Beijing, care a calificat-o "probabil destul de inoportuna".

Dar aceasta reorientare a linistit tarile din zona, care au vazut in aceste declaratii o asigurare a faptului ca Statele Unite isi vor apara aliatii si interesele in regiune, in fata cresterii fortei Chinei.