Departamentul de Justite al Statelor Unite ale Americii (SUA) a dat in judecata, miercuri, compania americana Apple, precum si mai multe edituri, pe motiv ca au stabilit o intelegere ilegala prin care sa creasca preturile pentru e-book-uri. Potrivit CNN, si autoritatile europene ancheteaza Apple si editurile in cauza pentru acuzatii similare. Acuzatiile pornesc de la lansarea primei tablete iPad din 2010, atunci cand Apple ar fi ajuns la o intelegere cu cinci edituri care sa publice carti pe nou-lansatul serviciu iBookstore si prin care ar fi luat o cota de 30% din pretul pe fiecare e-book vandut. Autoritatile citeaza chiar si din biografia lui Steve Jobs, fostul sef al Apple, pentru a arata ca Apple a complotat pentru marirea preturilor la e-bookuri.

Apple iPadFoto: Reuters

Departamentul de Justitie al SUA sustine ca Apple a complotat sa mareasca preturile la e-book-uri cu editurile Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Book Group, Pinguin si Macmillan.

Potrviti sursei citate, inainte de lansarea tabletei iPad, cititorul de arti electornice Kindle al firmei Amazon era principalul dizpozitiv pe piata. Atunci, potrivit autoritatilor americane, Amazon forta ca majoritatea editurilor sa vanda cartile in format electornic la un pret de 9,99$ - un pret sub costul de productie.

Potrivit Departamentului de Justitie al SUA, companiile care vindeau carti la pretul fortat de Amazon, au colaborat cu Apple la finele lui 2009 pentru a forta, la randul lor, Amazon sa isi ridice preturile, iar tableta iPad parea modul ideal prin care acest lucru sa fie realizat.

CNN scrie ca, astfel, multe carti au fost cotat la "pret de agentie" si au ajuns pe piata la aproape 12,99$, oferind Apple 30% din incasari. Dupa trei zile de la aceste evenimente, Amazon ar fi permis editurilor sa stabileasca preturilor lor, lucru ce a dus la cresterea preturilor la carti electronice pe dispozitivul Kindle.

"Aceste miscari au dus, practic, la cresterea preturilor la e-book-uri peste noapte. Sa fiu clar: atunci cand companiile fac intelegeri care contravin competitiei de preturi este ilegal", a declarat Sharis Pozen, seful diviziei antitrust al Departamentului de Justitie.

In cazurile de fata, Departamentul de Justitie american a ajuns la intelegeri cu trei dintre edituri - HaprerCollins, Simon&Schuster si Hachette, ceranu-le sa ofere companiilor Amazon si Barnes&Noble libertatea de a reduce preturile la cartile electronice.

Editurile vor fi obligate sa intrerupa intelegerile actuale cu Apple si alte edituri si sa negocieze noi intelegeri legale.

"Aceste intelegri vor incepe sa reduca din raul produs si sa reinstaureze competitia de pret. Va rezulta preturi mai mici pentru carti electronice si va fi oferita o piata corecta pentru aceste produse", a mai declarat Pozen.

Departamentul de justitie a precizat ca va continua in mod viguros in actiunile din instanta contra Apple, Pearson si Macmillan, companii care au ales sa nu faca nici o intelegere precum editurile mentionate mai sus.

Departamentul de justitie a mai precizat ca doua din cele trei edituri care au hotarat sa ajunga la o intelegere cu autoritatile vor plati 51 de milioane de dolari in compensatie pentru clientii ce au achizitionat carti electronice.

Editura Simon&Schuster nu a acceptat sa plateasca o astfel de suma de bani inc compensatie, iar Departemtnul de Justitie inca se afla in negocieri pe acest aspect cu editura.

Departamentul de Justitie a citat chiar si din biografia lui Steve Jobs, fostul sef al Apple, pentru a arata ca Apple stia ca intelegerea cu editurile in cauza va duce la preturi mai mari pentru consumatori si ca va afecta preturile oferite de Amazon, noteaza sursa citata.

"Vom recurge la un model de agentie in care tu stabilesti pretul s noi luam 30%. Si, da, consumatorul plateste putin mai mult, dar asta iti doresti de fapt", scria biograful Walter Isaacson, citandu-l pe Steve Jobs.

Potrivit departamentului de justitie, consumatorii au ajuns, in aceasta perioada, sa plateasca 2 sau chiar 3 dolari in plus pe carte electronica, totalizand aproape 100 miliaone de dolari mai mult decat ar fi platit in mod normal.