Un partid extremist din Flandra a lansat marti un site unde belgienii sunt invitati sa denunte primirea ilegala de ajutoare sociale, munca la negru sau infractiunile comise de persoanele care se afla ilegal in Belgia, scrie www.7sur7.be. Formatiunea Vlaams Belang pare sa se fi inspirat de la politicianul de extrema dreapta olandez Geert Wilders, care a lansat si el un site destinat colectarii plangerilor la adresa persoanelor din Europa centrala si de est.

Centrul belgian pentru egalitatea de sanse a condamnat ferm aceasta initiativa, pe care o considera ilegala si o compara cu practicile naziste.

Liderul partidului extremist, Filip Dewinter, a justificat lansarea site-ului prin prezenta a "zeci de mii de ilegali" in marile orase din Belgia si problemele pe care acestia le provoaca. Denunturile postate pe acest site vor fi comunicate politiei, a precizat el.

"Acest site este perfect ilegal, Dewinter o stie bine. Vrea sa socheze si sa provoace", a subliniat directorul Centrului pentru egalitati de sanse si lupta impotriva rasismului, Jozef De Witte, la postul Radio 1.

Potrivit acestuia, aceasta initiativa aduce aminte de actiunile nazistilor din anii 1930 sau de politia secreta Stasi din Germania de Est.