Politia din Sankt Petersburg a arestat doi activisti pentru drepturile homosexualilor, motivand incalcarea unei noi legi, care interzice "promovarea homosexualitatii" in randul minorilor, relateaza CNN. Cei doi barbati au fost arestati joi, dupa ce au pichetat impotriva legii, intrata in vigoarea in luna martie.

Sankt Petersburg-ul este una dintre cele patru regiuni din Rusia in care se acorda amenzi pentru raspandirea "propagandei gay" in randul minorilor, potrivit agentiei de stiri Itar-Tass. Celelalte regiuni in care se interzice "promovarea homosexualitatii" sunt Ryazan, Arkhangelsk si Kostroma.

Activistii homosexuali din Sankt Petersburg au contestat legea in instanta, sustinand ca orice referire la homosexualitate poate fi pedepsita acum cu o amenda. Departamentul de Stat american si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea, inainte ca legea sa fie adoptata de autoritatile din Sankt Petersburg.

Purtatorul de cuvant al Departamentul de Stat american, Victoria Nuland, a declarat ca legea "va restrictiona grav libertatea de exprimare si mitingurile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transexualilor si, intr-adevar, toti rusii. Dupa cum a afirmat secretarul american Hillary Clinton, drepturile homosexualilor reprezinta drepturile omului, iar drepturile omului sunt drepturile homosexualilor".

Parlamentul European si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea in privinta legislatiei regionale care limiteaza drepturile homosexualilor.