Coreea de Nord a transportat la o baza de lansare din nord-vestul tarii partea principala a unei rachete cu raza lunga de actiune, a relatat duminica presa sud-coreeana, citata de AFP. Potrivit Phenianului, racheta ar urma sa fie folosita pentru plasarea pe orbita a unui satelit civil, in luna aprilie.

"Autoritatile militare sud-coreene si americane sunt avertizate de faptul ca Phenianul a transportat partea principala a unei rachete cu raza lunga la actiune la baza de la Tongchang-ri si pregateste lansarea", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerul sud-coreean al Apararii, fara a face alte precizari.

Postul de televiziune japonez Fuji a relatat deja sambata ca elemente ale rachetei au fost transportate cu trenul la baza respectiva.

Coreea de Nord a anuntat in 16 martie ca intentioneaza sa lanseze un satelit de observatie terestra, actiune considerata insa de Statele Unite si aliatii lor drept o noua etapa in incercarea Phenianului de a dezvolta o racheta cu focos nuclear.

Racheta nord-coreeana ar urma sa fie lansata intre 12 si 16 aprilie, spre sud, pentru a marca 100 de ani de la nasterea fondatorului dictaturii comuniste, Kim Il-Sung.

Primul etaj al rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar al doilea etaj in Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. In drumul sau, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, apartinand Japoniei.