Abdelkader Merah, fratele ucigasului pe scuter de la Toulouse, care a fost plasat in custodia politiei inca de miercuri dimineata, le-a declarat anchetatorilor la primele audieri ca nu era la curent cu proiectele criminale ale fratelui sau, a declarat o sursa apropiata anchetei, potrivit AFP.

Abdelkader Merah a fost plasat in custodia politiei miercuri dimineata, in acelasi timp cu mama si cu partenera sa, in cadrul anchetei privind cele trei atacuri comise de fratele sau, Mohamed Merah, care s-au soldat cu sapte morti in perioada 11-19 martie.

In materie de terorism, suspectul poate fi detinut in custodia politiei pana la patru zile.

Anchetatorii, care au perchezitionat timp de mai multe ore, miercuri, domiciliul fratelui lui Mohamed Merah, au gasit "explozibili" in masina sa, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Abdelkader Merah este un simpatizant al islamului radical.

Francezul de origine algeriana, Mohamed Merah, cel care a ucis sapte persoane in sud vestul Frantei a murit joi dimineata, in cursul unui asalt al fortelor speciale de politie, dupa un schimb sustinut de focuri care a urmat unui asediu de 32 de ore. Potrivit procurorilor francezi, Mohamad Merah a fost impuscat in cap dupa ce a sarit pe fereastra.

Schimburile de focuri - 300 de cartuse in total - au provocat ranirea mai multor politisti, alti doi fiind in stare de soc, potrivit unor surse din politie. Suspectul, care se baricadase in baie, avea asupra lui o sacosa al carei continut nu este deocamdata cunoscut, afirma sursele citate.

Procurorul a confirmat ca Merah a filmat toate cele 3 atacuri.

Politia a incercat sa il convinga pe tanarul de 24 de ani sa se predea, insa Mohammed Merah a inceput sa traga focuri de arma prin usa atunci cand politistii au incercat sa intre in apartamentul situat intr-o suburbie din Toulouse.

O unitate de elita a politiei franceze (RAID) a inconjurat miercuri dimineata, in cadrul unei vaste operatiuni la Toulouse, locuinta in care se afla suspectul atacului armat de luni dimineata din fata unei scoli evreiesti din Toulouse.

Tanarul a mai fost arestat in trecut in Kandahar, bastionul talibanilor din Afghanistan, pentru delicte de drept comun.

Este vorba de o persoana care "avea legaturi cu persoane" apropiate salafismului si jihadismului, afirmase anterior ministrul de Interne, Claude Gueant. Tanarul din Toulouse s-a nascut intr-un cartier popular din nordul orasului si figura pe lista Directiei centrale de informatii interne (DCRI), serviciile franceze de contra-terorism.

In discutiile cu politistii, suspectul "nu a exprimat niciun regret" in afara de faptul ca "nu a facut mai multe victime" si a afirmat ca a "pus Franta in genunchi", a precizat procurorul.