Premierul Vladimir Putin, castigatorul alegerilor prezidentiale de duminica, se va confrunta cu o pierdere de legitimitate in al treilea mandat al sau la Kremlin, in pofida rezultatului categoric al alegerilor, scrie luni presa rusa.

"Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale la o diferenta buna", dar guvernul "nu a reusit sa castige mai multa legitimitate", subminata de miscarea de protest din ultimele luni, scrie cotidianul economic Vedomosti citat de AFP.

Omul numit "mana de fier a Rusiei" a castigat alegerile prezidentiale, cu circa 64% din voturi, potrivit rezultatelor aproape finale anuntate de Comisia Electorala Centrala.

Pentru ziarul de opozitie Novaia Gazeta, "jocul s-a incheiat". "Putem organiza alegeri, dar nu putem insela oamenii", scrie, de asemenea, publicatia. "Alegerea a fost realizata printr-un proces care nu asigura legitimitatea castigatorului", scrie editorialistul Kirill Rogov.

Cotidianul Novye Izvestia arata ca societatea civila, care s-a opus revenirii lui Putin la Kremlin, poate, de asemenea, "sarbatori victoria lui", considerand ca fostul agent KGB "va trebui sa tina de acum cont de opinia minoritatii".

"Ne-am trezit intr-o alta tara (...). Societatea a fortat, pentru prima data din 2000 (venirea la putere a lui Putin, n.r.), puterea sa o asculte", adauga ziarul.

Pentru oficialul Rossiiskaia Gazeta "alegerile au fost un moment al adevarului" pentru Rusia.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta (NG), "principala surpriza" este clasarea pe pozitia a treia a miliardarului Mihail Prohorov, un novice in politica, care, cu mai mult de 7% din voturi i-a depasit pe veterani ai scenei politice precum Vladimir Jirinovski si Serghei Mironov.