Un analist politic libanez, Joseph Abu Fadel, sustinator vehement al guvernului sirian, l-a atacat pe activistul opozitiei Muhieddine Ladkani, in timpul unei emisiuni difuzate marti seara la postul de televiziune Al-Jazeera TV, transmite DailyStar.

Confruntare in directFoto: Captura YouTube

In timpul emisiuni Al-Ittijah Al-Mu’akis (Directia opusa), moderata de realizatorul sirian Faisal Qassem, Ladkani a criticat atitudinea lui Abu Fadel fata de pozitia guvernului din Qatar referitoare la revoltele din Siria.

Ladkani a spus ca, anterior, Abu Fadel a laudat donatiile facute de regimul din Doha pentru refacerea infrastructurii din Liban.

"Am calatorit in Liban dupa razboiul din 2006 si am vazut oameni din suburbiile sudice ale Beirutului inaltand steaguri qatareze si spuand: Multumim, Qatar", a declarat Ladkani.

DailyStar scrie ca, in 2007, oficialii din Doha si cei din Beirut au lansat un program de reabilitare pentru sudul Libanului, in care Qatarul a donat circa doua milioane de dolari pentru localitatile din zona.

"Cum de acum criticati arabii? N-ati tinut personal in mana un semn in care multumeati Qatarului", a intrebat Ladkani.

Abu Fadel a negat afirmatiile lui Ladkani. "Taceti din gura!", a strigat Abu Fadel, dupa care s-a ridicat din scaun si l-a amenintat cu bataia pe Ladkani.

Cei doi barbati au stat fata in fata cateva momente, aruncandu-si injurii, dupa care Abu Fadel s-a indreptat spre Ladkani. Gazda emisiunii a fost nevoita sa intervina dupa ce invitatii au inceput sa se loveasca.

Episodul a fost reluat miercuri, insa injuraturile si invectivele au fost cenzurate.

DailyStar scrie ca emisiunea unde a avut loc incidentul este cunoscuta pentru astfel de confruntari intre invitati.

O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", in care se incurajau manifestarile pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza propriii cetateni.

Natiunile Unite au anuntat recent ca 5.000 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui Bashar al-Assad.