Cinci someri marocani si-au dat foc, joi, in timpul demonstratiilor desfasurate la Rabat impotriva lipsei de locuri de munca in Maroc, transmite Guardian. Un activist pentru drepturile omului a spus ca trei dintre manifestanti au suferit arsuri care au necesitat spitalizarea.

Imagini dramatice.Foto: Captura LiveLeak

Activistul a afirmat ca manifestatii au avut loc joi in mai multe localitati din Maroc, demonstrantii protestand impotriva lipsei locurilor de munca, in special pentru absolventii de facultati.

Cei cinci demonstranti fac parte din "miscarea absolventilor someri", ce reuneste mai multe asociatii din intregul Maroc, unde sunt inscrisi milioane de absolventi ce nu au locuri de munca.

Guardian scrie ca, de cele mai multe ori, protestele sunt dispersate violent de catre politisti, iar in unele cazuri s-au ajuns la confruntari intre fortele de ordine si manifestanti.

Rata oficiala a somajului este de 9.1% la nivel national in Maroc, insa ea ajunge la 16% in cazul absolventilor de facultate.

Publicatia scrie ca autoincendierea, foarte rara in anii trecuti, a devenit o tactica de protest in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dupa ce un vanzator ambulant din Tunisia si-a dat foc in decembrie 2010 pentru a protesta impotriva abuzurilor politiei. Gestul sau a declansat o revolta care a dus la caderea guvernului si a inspirat miscari similare de protest in intreaga regiune.