Presedintele mexican Felipe Calderon a inaugurat cu fast podul Baluarte care, avand o inaltime de peste 400 de metri, devine cel mai inalt pod suspendat din lume. Podul a costat sute de milioane de dolari si a fost construit in patru ani, insa proiectul este controversat, multi spunand ca va deveni parte a unei "super-autostrazi a drogurilor".

Podul BaluarteFoto: Captura YouTube

Podul suspendat are in punctul maxim o inaltime de 403 m, iar lungimea este de 1,1 km. Podul traverseaza un defileu adanc din muntii Sierra Madre Occidental situati in nordul tarii. Podul scurteaza cu sase ore durata drumului intre orasul Maztlan de pe coasta Pacificului si Durango, in interiorul tarii.

Presedintele Calderon spune ca acest proiect va avea un efect extraordinar asupra oamenilor din nordul tarii, insa nu toata lumea este de acord. Sunt voci care spun ca acum, clanurile mafiote si traficantii de droguri isi vor putea transporta mai usor marfa, podul putand fi pentru ei o sursa deosebita de venit.

Podul Baluarte a fost omologat si de Guinness World of Record ca fiind cel mai inalt din lume, iar ceremonia este parte a unui intreg sir de festivitati care marcheaza implinirea a doua secole de cand Mexicul si-a castigat independenta. Mexicanii nu vor sa se opreasca aici si vor mai construi mai multe poduri de peste 300 m inaltime.