Lumea a intors capul dupa el pe strada, a jucat intr-un film si a aparut la televizor, contribuind la imaginea "iubitului conducator". Kim Young-Sik, sosia lui Kim Jong-il, a afirmat ca simte ca si cum o parte din el a murit odata cu dictatorul nord-coreean, noteaza AFP.

Moartea lui Kim Jong-il, anuntata in Coreea de SudFoto: Agerpres/AP

Trecatorii se opresc si se holbeaza la barbatul scund, cu parul bufant, ochelari mari si costum oliv care sta in usa magazinului sau de gravuri din nordul capitalei sud-coreene Seul.

In ultimul deceniu, Kim Young-sik l-a "jucat" si imitat pe fostul dictator, cariera care a inclus o aparitie la televizunea japoneza si intr-o reclama la ciocolata din Orientul Mijlociu. Insa de cand acesta a murit pe 17 decembrie, barbatul in varsta de 61 de ani se teme ca nu va mai putea folosi costumele facute special.

"Ma simt foarte gol, ca si cum o parte din mine a murit. Oamenii incearca sa ma sprijine, spunand ca unele personalitati devin mai celebre dupa ce mor, insa nu cred ca acelasi lucru sa va intampla si cu Kim".

"Intr-o zi am iesit din dus si parul imi statea valvoi si mi s-a spus ca seman cu Kim Jong-il," povesteste el.

"Lovitura" a dat-o in 1995 cand a jucat in filmul sud-coreean "The Rose of Sharon Blooms Again", despre un om de stiinte sud-coreean care ajuta in mod secret Phenianul sa dezvolte arme nucleare pentru a preveni invazia japonezilor.

De atunci, a avut prilejul sa cunoasca sosiile altor lideri - inclusiv George Bush si Vladimir Putin. Dupa ce presedintele Coreei de sud Kim Dae-Jung a demarat politica de reconciliere cu nordul la finalul anilor 1990, cariera sa a inceput sa se dezvolte. "Oamenii au inceput sa ma observe si sa ma invite la emisiuni televizate".

Insa nu este usor sa joci rolul unui dictator. "Unii oameni ma injura si ma striga 'dictatorule!', insa cei care ma cunosc imi fac cu mana si ma striga 'Kim Jong-il!'. Si atunci le fac si eu cu mana si fac un gest ca al lui Kim".

Pastrarea asemanarilor cu liderul nord-coreean necesita insa munca. Kim Young-Sik isi face parul permanent o data la trei luni si a tinut chiar si dieta atunci cand liderul a slabit, dupa atacul de cord din 2008.

Barbatul are patru costume lucrate in stilul celor purtate de Kim Jong-Il si cinci perechi de pantofi.

"Inainte purtam costumele in fiecare zi, insa acum le port doar cand sunt invitat la un eveniment pentru a aparea drept Kim Jong-Il. Este pacat ca nu voi mai avea ocazia sa le port", a declarat barbatul.

Kim Young-Sik regreta ca nu a avut ocazia sa il intalneasca pe adevaratul lider sau sa viziteze Coreea de Nord, care i-a respins cererile de viza.

"Kim a fost un mare om, desi a fost un dictator. A construit o tara cum nu mai este alta in lume", a declarat sosia liderului nord-coreean.

"Mi-ar placea sa mai joc in rolul lui, dar vor gasi pe cineva care seamana cu noul Jong-un. M-au intrebat daca fiul meu arata ca el insa nu este cazul, daca era asa il trimiteam sa dea probe", a mai spus coreeanul.