Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca angajamentele statelor europene privind disciplina bugetara deseneaza "contururile unei veritabile uniuni politice", avertizand totodata ca iesirea din criza va dura "ani" si va fi insotita de "reversuri", relateaza AFP.

Deciziile luate in cadrul summitului liderilor europeni de la Bruxelles, in 9 decembrie - o intarire a disciplinei bugetare ancorata in tratatele europene - au pus Europa pe calea "uniuni bugetare, in sensul unei uniuni a stabilitatii", a spus cancelarul, in cadrul unui discurs sustinut in Bundestag.

"Contururile unei adevarate uniuni politice incep sa se deseneze", a adaugat ea.

Dar iesirea din criza datoriilor, care s-a transformat intr-o "criza a increderii" fata de toata Europa, este "un proces care nu va dura saptamani, nici luni ci ani", a reafirmat aceasta.

Procesul "va fi insotit de reversuri, dar daca nu ne vom lasa descurajati (...), atunci Europa nu doar va depasi criza, dar va iesi mult mai puternica".

Angela Merkel si-a exprimat din nou regretul fata de decizia Londrei de a nu adera la schimbarile propuse, dar a repetat ca Marea Britanie va ramane, in ciuda acestor evenimente, "un partener important al Uniunii Europene pe viitor", in special asupra chestiunilor de politica externa, securitate, concurenta si lupta impotriva schimbarilor climatice.