Un targusor ungar cu 2.800 de locuitori, Gyongyospata, a devenit laboratorul partidului de extrema dreapta Jobbik, in conditiile in care persoanele care traiesc din ajutoare sociale, o masura care vizeaza in special minoritatea de tigani, sunt obligate sa presteze munci in beneficiul comunitatii, relateaza AFP.

Inainte ca aceasta lege, care constrange beneficiarii de ajutoare sociale la prestarea unei munci in interesul comunitatii, daca doresc sa primeasca mai departe acesti bani, sa intre in vigoare in ianuarie 2012, municipalitatea de extrema dreapta din Gyongyospata a introdus din luna august acest program.

Aceasta in conditiile in care guvernul conservator condus de Viktor Orban a redus sensibil valoarea si durata pentru care se acorda ajutorul de somaj: de la 120% la 100% din salariul minim, fixat la circa 80.000 de forinti (280 euro), si de la 270 la 90 de zile.

Prima vizata este minoritatea roma, formata din 450 de persoane: tiganii, dintre care multi nu au acces la educatie si, prin urmare, nu au nicio calificare, sunt cel mai adesea condamnati la somaj si nu sunt priviti cu simpatie de restul comunitatii, care ii acuza ca traiesc din furat.

Astfel, la Gyongyospata, aproximativ 80 de tigani si cinci unguri sunt obligati sa presteze din august diverse munci in folosul comunitatii, precum intretinerea si curatarea terenurilor comunitatii si a spatiilor verzi sau mentinerea curateniei pe strazi.

Gyongyospata a tinut prima pagina a ziarelor in primavara, din cauza defilarilor militiilor de extrema dreapta si, de atunci, Jobbik a reusit sa inlocuiasca primarul demisionar cu un membru al sau, Oszkar Juhasz.

"Acest program de munca publica este mai bun decat sa nu faci nimic. Dar luam doar 150 de euro" pe luna, spune Zsolt, un tigan care munceste pe camp.

"Acum avem o sansa sa dovedim lumii ca noi, romii, putem sa muncim. Nu suntem criminali", a spus si Janos Farkas, muncitor rom si vicepresedinte al Miscarii nationale a romilor pentru drepturi civile.

Organizatiile neguvernamentale acuza insa ca acest program este folosit pentru "terorizarea" comunitatii de tigani, dupa cum spune Peter Juhasz, de la Uniunea ungara pentru libertati civice.

Populatia satului, in schimb, aproba acest program: "E un lucru bun pentru ei deoarece au de munca si castiga bani pentru asta, in loc sa mearga doar la primarie sa ia ajutoare sociale...", spune un localnic. "Asta inseamna ca parintii si copiii lor vor experimenta ceva diferit si ca, prin aceste exemple, situatia se va imbunatati in viitor...", a declarat un alt locuitor.