O greva generala a paralizat joi Portugalia, unde mii de grevisti au manifestat impotriva masurilor de austeritate pe care guvernul de centru-dreapta s-a angajat sa le implementeze in scopul redresarii economice, informeaza AFP. Sectorul transporturilor si zborurile comerciale au fost afectate in mod special, precum si serviciile publice.

Greva din LisabonaFoto: Reuters

Principalele aeroporturi din tara au fost practic paralizate, sute de zboruri au fost anulate, in timp ce metroul din Lisabona nu a circulat.

"Rata de participare a fost mult mai mare decat cea a grevei generale de anul trecut", cand au fost mobilizati peste trei milioane de oameni, a declarat Manuel Carvalho da Silva, secretarul general al sindicatului CGTP.

Aproximativ 30 de manifestatii au avut loc in intreaga tara, in special in Lisabona, la initiativa sindicatelor si miscarii "indignatilor". Mai multe incidente au avut loc in timpul grevei de la Lisabona, dupa ce cativa necunoscuti au atacat doua trezorerii si au aruncat cu cocktaluri molotov, insa fara sa ia foc si fara sa faca victime sau pagube.

Guvernul portughez a adoptat incepand din iunie un plan de austeritate pentru relansarea economiei in schimbul unei asistente financiare de 78 de miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana si FMI. Masurile de austeritate includ cresterea TVA-ului si a preturilor din transport, inghetarea salariilor bugetarilor, iar in sectorul privat, ziua de lucru ar putea creste cu pana la jumatate de ora.