Ministrii de externe ai Poloniei si Suediei se vor intalni cu cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Akhmetov, in incercarea de a obtine eliberarea Iuliei Timosenko, informeaza Reuters, dupa ce arestarea fostului premier ucrainean a agitat relatiile Ucrainei cu Occidentul.

Iulia Timosenko (foto arhiva)Foto: Agerpres

Presiunile membrilor Uniunii Europene, in vederea eliberarii Iuliei Timosenko, vin dupa ce organismele de monitorizare a drepturilor omului si-au exprimat ingrijorarea privind starea sanatatii fostului prim-ministru ucrainean.

Nina Karpacheva, unul dintre monitorii care detine autoritate parlamentara de control a cazurilor de respectare a drepturilor omului, a vizitat-o pe Iulia Timosenko in celula sa din Kiev.

"Starea de sanatate a Iuliei Timosenko este foarte proasta. Ea nu s-a putut ridica din pat atunci cand am vorbit. Ea are nevoie de un control si trebuie sa primeasca tratament in afara arestului", a declarat Karpacheva pentru postul ucrainean de televiziune Channel 5.

Potrivit unei surse oficiale de la Stockholm, ministrii de externe ai Suediei si Poloniei urmeaza sa se intalneasca miercuri cu miliardarul Rinat Akhmetov, in cadrul unui meci international de fotbal din estul Ucrainei, pentru a discuta pe marginea unor probleme politice importante.

Rinat Akhmetov, un magnat al otelului, are o avere estimata la 16 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Akhmetov a finantat, de asemenea, campania electorala a presedintelui Ianukovici din 2009-2010, fiind unul dintre cei mai influenti sustinatori ai sai. El este si patronul clubului de fotbal Sahtior Donetk.

Timosenko, fost prim-ministru al Ucrainei, a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in timpul mandatului, insa ea neaga acuzatiile si spune ca totul este o inscenare a presedintelui Ianukovici.

Uniunea Europeana a condamnat, de altfel, intregul proces ca fiind motivat politic si l-a avertizat pe Ianukovici ca un posibil acord de asociere este acum in pericol.

"Vor discuta problemele politice actuale din Ucraina. Ar fi ciudat ca acestia sa nu discute despre arestarea Iuliei Timosenko", a precizat o sursa oficiala din Suedia, precizand ca intalnirea dintre ministrii de externe europeni si magnatul ucrainean va avea loc la un meci de Champions League.

Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a refuzat sa faca comentarii pe marginea acestor informatii, in timp ce ministrul suedez Carl Bildt a declarat ca este vorba de o intalnire informala, in care se va discuta despre evolutiile politice actuale.