Sute de politisti din New York, purtand casti si scuturi, au evecuat marti dimineata manifestantii care protestau de aproape doua luni in parcul Zuccotti din metropola impotriva sistemului financiar, transmite Reuters. Biroul primarului Michael Bloomberg a precizat ca manifestantii trebuie "sa paraseasca temporar" parcul, cerandu-le sa-si mute corturile, prelatele si bunurile din zona. Peste 200 de demonstranti care s-au opus evacuarii au fost arestati. Ulterior, un judecator a ordonat redeschiderea parcului, insa Bloomberg a spus ca demonstrantii nu se pot intoarce in Zuccotti.

Ciocniri la New YorkFoto: Reuters

Purtatorul de cuvant al politiei, Paul Browne, a declarat ca Primaria si proprietarul parcului, compania Brookfield Office Properties, le-au transmis manifestantilor ca zona va incepe sa fie evecuata pentru a permite igienizarea imediat dupa ora 01:00 noaptea (08:00, ora Romaniei).

Browne a spus ca 15 persoane au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice si pentru ca s-au opus actiunii fortelor de ordine. Ulterior, numarul total al celor arestati a trecut de 200.

In mesajul scris transmis de Primarie si de compania Brookfield se precizeaza: "ocuparea in continuare a parcului Zuccotti reprezinta un risc in crestere pentru sanatatea si siguranta celor aflati in tabara din Zuccotti, pentru echipele de interventie si locuitorii cartierului".

Browne a spus ca cei mai multi dintre manifestanti au parasit parcul in mod pasnic, insa un mic grup de protestatari a ramas in mijlocul Zuccotti Park si au refuzat sa plece.

Oficialul a declarat ca protestatarii se pot intoarce in zona dupa ce parcul este curatat, insa fara corturi si alte obiecte personale.

Autoritatile au instalat reflectoare puternice in parc, tinand la distanta pe cei care vor sa revina in zona.

Mai multi demonstranti au afirmat ca politistii au actionat cu violenta. "Sunt socata. Mi-au pus mainile la spate. Sunt cu adevarat agresivi. Vroiam sa plecam si ne-au alungat", a spus Samantha Tuttlebee (35 de ani), care sustine ca facea munca voluntara in parc.

Manifestantii ce demonstreaza impotriva sistemului financiar au afirmat recent ca joi vor sa inchida Wall Street, unde se afla Bursa din New York, printr-un carnaval organizat sa marcheze cele doua luni scurse de la inceputul demonstratiilor.

Luni, politistii au evacuat tabara Occupy din Oakland, inlaturand corturile manifestantilor, in timp ce in Portanld (Oregon), fortele de ordine s-au confruntat cu circa 1.000 de demonstranti.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutatla New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, intre politisti si manifestantii din mai multe orase (New York, Oakland, Detroit) au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.