Legile prin care numele si logo-ul producatorului vor disparea de pe pachetele de tigari din Australia au trecut de Senat, acesta fiind ultimul pas important inainte de a fi aplicate, informeaza BBC. Tigarile se vor vinde in pachete de culoare verde oliv pe care vor fi imagini tip avertisment cu consecintele fumatului.

Legislatia se va intoarce acum la camera inferioara impreuna cu amendamentele Senatului peste doua saptamani, pentru un vot vazut ca o formalitate, inainte de a intra in vigoare in decembrie 2012.

Companiile au spus ca vor merge in justitie cu legile, insa guvernul afirma ca nu va da inapoi. "Nu ne vom lasa amenintati sa nu actionam doar pentru ca aceste companii spun ca ne vor ataca in tribunale. Suntem pregatiti pentru asta," a afirmat ministrul sanatatii Nicola Roxon.

Australia este prima tara care a introdus aceste legi.

"Va oferi tarii noastre sansa sa aiba cel mai mic numar de fumatori si, bineinteles, inseamna ca multe vieti sunt salvate si multe familii nu vor trece prin suferinta de a vedea pe cineva drag pierzandu-si viata din cauza bolilor provocate de tutun", a mai spus Roxon.