"Anul trecut, schimburile comerciale au ajuns la 59 de miliarde, ele au atins 53 de miliarde inca din primele opt luni ale acestui an si ne asteptam la 80 de miliarde pe parcursul anului. Nivelul va atinge in curand 100 de miliarde, apoi 200 de miliarde de dolari, asa cum am prevazut", a declarat premierul rus Vladimir Putin pe site-ul sau oficial, citat de AFP.

Vladimir PutinFoto: Reuters

"Cred ca aceasta este cea mai buna dovada privind relatiile si perspectivele colaborarii noastre", a afirmat, la randul sau, premierul chinez Wen Jiabao.

Moscova si Beijingul negociaza un acord de gaze care prevede livrarea de gaze rusesti in China, adica aproximativ 70 de miliarde de metri cubi pe an in urmatorii 30 de ani.

Vladimir Putin a salutat, de asemenea, inceputul shimburilor bursiere ruble-yuani si considera ca moneda nationala devine mai stabila in schimburile comerciale.

"Avand in vedere problemele financiare mondiale, acest sistem de plata creste stabilitatea relatiilor noastre economice", a declarat Putin.

Rusia si China au propus inca de la inceputul crizei economice mondiale o reforma majora a sistemului financiar, prin adoptarea unei monede care sa fie impusa la nivel international, cu scopul de reduce dependenta comertului mondial fata de dolar.