Fiicele cuplurilor regale sau princiare din Marea Britanie vor avea aceleasi drepturi in ceea ce priveste succesiunea la tron ca si fiii acestora, dupa ce liderii statelor din Commonwealth (natiunile care o au ca suverana pe regina Marii Britanii) au dat unda verde modificarii legii, la un summit care a avut loc la Perth (Australia), in prezenta reginei Elisabeta a II-a, potrivit BBC. Modificarea legii va face ca primul nascut al cuplului Kate Middleton - Printul William sa ii urmeze tatalui sau la tron, chiar daca va fi vorba despre o fetita, iar aceasta va avea un frate mai mic. Pana acum, fetele nu puteau accede la tron, chiar daca erau primele nascute, in cazul in care aveau un frate.

Legea succesiunii, care era neschimbata de 300 de ani, prevedea ca baietii cuplurilor regale sau princiare aveau intaietate in fata fetelor in ceea ce priveste succesiunea la tron, chiar daca primul nascut era o fata. Practic, fetele ar fi putut accede la tron doar daca nu aveau frati.

Modificarea legii a fost puternic sustinuta de Guvernul britanic si a inceput sa fie considerata o urgenta odata cu casatoria de anul acesta a Printului William. In plus, insasi Regina Elisabeta a II-a a calificat legea succesiunii la tron drept "discriminatorie".

Actuala suverană britanica, Elisabeta a II-a, a urcat pe tron în 1952, dupa moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, gratie faptului ca nu avea frati.

Noua lege abroga si interdictia impusa pana acum membrilor familiei regale de a se casatori cu catolici, daca voiau sa acceada la tron.

Subiectul a fost discutat prima oara in 2007, cand Sophie, contesa de Wessex, i-a nascut un fiu printului Edward, iar baiatul a venit automat in fata surorii sale mai mari, Lady Louise, in linia succesiunii la tron. La inceputul acestui an, odata cu apropierea nuntii Printului William, Guvernul britanic a inceput sa grabeasca transarea acestei probleme.