Doi senatori americani prezinta joi un proiect de lege ce prevede acordarea de vize de rezidenta cetatenilor straini care cheltuie cel putin 500.000 de dolari pentru a-si achizitiona o locuinta in Statele Unite, transmite FoxNews. Propunerea este inclusa intr-un pachet de masuri din domeniul imigratiei, realizat de senatorul democrat Charles Schumer (New York) si de republicanul Mike Lee (Utah), al carui obiectiv este atragerea de investitii straine in Statele Unite.

FoxNews noteaza ca, in ultimii ani, cetatenii straini au reprezentat o categorie tot mai numeroasa de cumparatori pe piata imobiliara din sudul Floridei, sudul Californiei, Arizona si in alte piete afectate de criza. Cumparatorii, multi dintre ei proveniti din China si Canada, profita nu doar de declinul important al preturilor imobiliare din SUA si al competitiei reduse dintre americani, dar si de ratele favorabile la schimburile valutare.

Pentru a incuraja acest trend, propunerea celor doi senatori va prevedea oferirea de vize de rezidenta oricarui strain care realizeaza o investitie de cel putin 500.000 de dolari pe piata imobiliara.

Aplicantii pot folosi intreaga suma pe o singura locuinta sau pot sa achizitioneze o casa cu 250.000 de dolari si sa investeasca restul in alt imobil, care sa fie inchiriat.

"Este un mod de a avea mai multe cereri de locuinte fara ca guvernul federal sa cheltuie un cent", a declarat senatorul Charles Schumer.

FoxNews precizeaza ca masura se adauga altor programe din domeniul imigratiei care permit cetatenilor straini sa intre in SUA daca investesc in noi companii ce creaza locuri de munca.