Vladimir Putin, care implineste vineri 59 de ani, a relansat bancurile care amintesc de epoca sovietica, in conditiile in care tot mai multi rusi il compara cu Leonid Brejnev, dupa ce si-a anuntat revenirea la Kremlin dupa doua mandate prezidentiale si patru ani de guvernare, relateaza AFP.

Vladimir Putin adresandu-se parlamentului rusFoto: Reuters

Aceste bancuri, cu un umor adeseori acid, se multiplica tot mai multe pe internet, in ultima vreme.

Ca acesta, care ridica un semn de intrebare asupra rolurilor detinute in structura de putere ruseasca in perioada presedintiei lui Dmitri Medvedev, desemnat in 2008 drept 'delfin' al lui Vladimir Putin:

"Buna ziua, ati sunat la presedintia Rusiei. Pentru Dmitri Medvedev, apasati tasta 2".

Sau acesta, despre rezultatul previzibil al rezultatului alegerilor de anul viitor si despre suspiciunile raspandite de falsificare:

"Putin se afla intr-un avion cu Grigori Iavlinski (seful partidului de opozitie Iabloko) si Ghennadi Ziuganov (liderul comunistilor). Un motor se strica, avionul incepe sa piarda altitudine si nu exista decat o parasuta.

Cei trei organizeaza un vot secret, Putin castiga isi ia adio de la cei doi si sare din avion.

Iavlinski: Asta e democratia!

Ziuganov: Eu tot nu inteleg cum a putut sa aiba 1.800 de voturi mai mult decat mine!".

Sau fabula cu corbul si vulpea, despre dominatia lui Putin asupra tarii:

"Domnule Corb, vei vota pentru Putin?

Da...aoleu, mi-a cazut branza!

Si crezi ca daca ai fi spus nu, s-ar fi schimbat ceva? replica vulpea".

Sau: "Tu pentru cine votezi, pentru Putin sau pentru Putin?

- Ma obosesc astia doi, Voi vota pentru Putin".

Sondaj de opinie: "Sunteti impotriva politicii lui Vladimir Putin?' Alegeti 'Nu, nu impotriva' sau 'Da, nu impotriva".

Putin, care ar putea ramane la putere pana in 2024, cu doua noi mandate prezidentiale, de 6 ani, de aceasta data, este tot mai des comparat cu fostul secretar general al partidului comunist sovietic Leonid Brejnev, simbol al imobilismului sufocator din URSS-ul anilor '70.

Leonid Brejnev, care a condus timp de 18 ani (1964-1982) un regim care reprima orice critica, a fost eroul a numeroase bancuri spuse in soapta de sovietici.

Miercuri, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin a spus insa ca nu e nicio rusine sa fii comparat cu cel care a reprezentat "un mare plus" pentru aceasta tara.

Decenii de la acel moment, "viata politica se refugiaza din nou in bancuri, ca pe vremea lui Brejnev", afirma politologul independent Dmitri Oreshkin.

Pentru specialistul in limbajul politic Irina Levontina, "si limba de lemn a liderilor politici a facut sa renasca aceste bancuri".

In Rusia, unde patru din cinci persoane (83%) acuza astazi puterea ca nu este preocupata decat de propriile sale interese, "ridiculizarea conducatorilor este singurul mijloc de exprimare", a adaugat ea.

Intrebat de AFP, purtatorul de cuvant al lui Putin a sustinut ca in Rusia "nu exista tabuuri" in acest domeniu.