Unul dintre cei mai cunoscuti sefi ai politiei franceze a fost arestat marti in urma unei anchete legate de trafic de droguri, transmite Reuters. Arestarea comisarului Michel Neyret a pus sub semnul intrebarii cariera sa spectaculoasa, a zdruncinat din temelii Ministerul de Interne si a determinat Guvernul de la Paris sa intervina in mod public.

Michel NeyretFoto: Reuters

Ministrul de Interne Claude Gueant a anuntat ca l-a suspendat pe Neyret, un politist de moda veche din Lyon, a carui retea de informatori in lumea interlopa a inspirat regizori de film si generatii de politisti. Rata cazurilor rezolvate de Neyret a depasit cu mult statutul sau de "politistul nr. 2 din Lyon", scrie Reuters.

Neyret (55 de ani) este anchetat pentru mai multe capete de acuzare, intre care coruptie, trafic de influenta si contrabanda cu droguri. Ancheta a dus in ultimele la arestarea mai multor politisti.

"Este un moment cu adevarat traumatic pentru politia nationala. Neyet este anchetat si il voi suspenda incepand cu ziua de azi", a declarat Gueant pentru postul France 2, ministrul fiind presat sa ia o pozitie ferma in legatura cu credibilitatea politiei.

Cinci ofiteri de politie din Lyon si din imprejurimi sunt si ei suspectati in acest caz, urmand sa fie pusi sub acuzare, a declarat o sursa judiciara.

Reuters precizeaza ca ancheta in acest caz a inceput in momentul in care politistii au descoperit 111 kilograme de cocaina intr-un apartament de lux din Neuilly-sur-Seine, in suburbiile capitalei Paris, la sfarsitul anului trecut, lucru care a dus la declansarea unei vanatori de infractori, care i-a condus in America Latina, si i-a facut sa puna telefonul lui Neyret sub supraveghere (citeste aici mai multe despre captura din noiembrie 2010).

Avocatii sai au recunoscut pana in prezent doar ca Neyret ar fi aratat "indulgenta" fata de unii dintre informatorii sai, insistand insa ca el a actionat doar in interesul politiei.

Presa franceza a spus ca, daca Neyret nu este exemplul tipic al "politistului bun devenit politist rau", el a recurs la metode cel putin "dubioase" in relatiile cu traficantii de droguri si alti interlopi, pe care i-a platit fara sa declare acest lucru, asa cum cere legea.

Reputatia lui Neyret de luptator innascut impotriva infractionalitatii a inspirat recenta productie "Les Lyonnais" si i-a adus un rol principal intr-un documentar TV, nu cu mult inainte ca ofiterul sa devina el insusi un suspect.

Reuters scrie ca afacerea a iesit la suprafata intr-un moment delicat pentru presedintele Nicolas Sarkozy, in contextul in care magistratii anti-coruptie ancheteaza mai multi dintre aliatii sai politici in investigatii separate.

Sarkozy, care la venirea la putere in 2007 a promis o administratie fara repros, se afla in spatele Partidului Socialist in sondajele de opinie, cu un an inainte de alegeri.