Decernarea Premiilor Nobel pentru anul 2011 debuteaza luni cu distinctia pentru Medicina. Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm urmeaza sa anunte numele laureatului luni, la ora locala 11:30 (09:30 GMT). In 2010, premiul Nobel pentru Medicina i-a revenit britanicului Robert Edwards, "parintele" fertilizarii in vitro.

Premiile pentru Fizica si Chimie vor fi decernate marti, respectiv miercuri, iar cel pentru Literatura, joi (data nu a fost confirmata). Premiul pentru Pace va fi decernat vineri, la Oslo, iar cel pentru Economie, pe 10 octombrie, anunta Mediafax.

Comitetul Nobel care decerneaza premiul pentru Pace a confirmat un numar record de candidati pentru acest an - 241 - dintre care va fi ales succesorul disidentului chinez Liu Xiaobo.

Istoricul Asle Sveen considera ca cei cinci membri ai comitetului care va anunta castigatorul, pe 7 octombrie, vor alege dintre cei 241 de candidati un reprezentant al "primaverii arabe", o miscare care a dus la prabusirea regimurilor autoritare din Tunisia, Egipt si Libia.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.