Muammar Gaddafi este hotarat sa lupte pentru a recastiga puterea, a afirmat marti purtatorul de cuvant al fostului lider de la Tripoli, citat de YahooNews. Declaratia lui Moussa Ibrahim a fost facuta in contextul in care luni noaptea un convoi militar, format cel mai probabil din soldati guvernamentali dezertori, a traversat desertul libian, intrand in Niger.

Potrivit unei declaratii facute de Ibrahim Moussa pentru postul sirian al-Rai, Gaddafi "este intr-o forma excelenta de sanatate, el planuind si organizand apararea Libiei". Oficialul a adaugat ca atat Gaddafi, cat si fiii sai raman in Libia.

"Luptam si rezistam de dragul Libiei si al tuturor arabilor. Suntem inca puternici si capabili sa infrangem NATO", a adaugat purtatorul de cuvant al fostului lider libian.

Tot marti, liderii tribali dintr-o regiune loiala lui Gaddafi incearca sa-i convinga pe sustinatorii acestuia sa depuna armele. Suporterii fostului lider se afla in prezent in cateva orase, printre care Bani Walid, la circa 140 de kilometri sud-est de Tripoli. Mii de luptatori rebeli au inconjurat localitatea, iar sefii triburilor locale negociaza cu rebelii predarea loialistilor.

Luni noaptea, un convoi format din masini in care se aflau loialisti ai regimului lui Gaddafi a ajuns in orasul de frontiera Agadez (Niger). In fruntea convoiului se afla liderul tuareg Rissa ag Boula, originar din Niger, despre care se crede ca a luptat pentru Gaddafi.

Nu se stie deocamdata daca in convoi se aflau membri ai regimului lui Gaddafi sau ai familiei acestuia.

Consiliul National de Tranzitie din Libia a anuntat ca este la curent cu miscarile convoiului, fara insa sa ofere detalii, in timp ce un oficial al NATO a declarat la Bruxelles ca alianta militara nu are informatii despre convoi.

AP aminteste ca locul in care se afla Gaddafi nu este cunoscut, insa mai multe surse afirma ca el se afla in Sirte sau in Sabha.