Reprezentantul Iranului la ONU a cerut astazi comunitatii internationale sa respinga folosirea armelor nucleare si sa interzica total efectuarea de teste nucleare, informeaza RIA Novosti.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Reuters

"Distrugerea completa a armelor nucleare garanteaza ca acestea nu vor mai fi folosite, chiar si accidental", a declarat Mohammad Khazaee, in cadrul unei intalniri cu ocazia Zilei Internationale impotriva testelor nucleare.

Diplomatii prezenti la reuniunea de astazi au facut astfel presiuni pentru ratificarea Tratatului care prevede interzicerea totala a testelor nucleare.

"Iranul considera ca Tratatul este un pas inainte in directia dezarmarii nucleare, insa tratatul nu poate substitui interzicerea totala a armelor nucleare", a mai declarat diplomatul iranian. El a subliniat ca lupta impotriva armelor nucleare ar trebui sa fie o prioritatea pe ordinea de zi a comunitatii internationale, iar testele nucleare sa fie interzise, inclusiv simularile generate de calculator.

Iranul insista ca are nevoie de energie nucleara in scopuri civile. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, de altfel, ca folosirea armelor nucleare este "neislamica".