N-am stat locului o zi. Gasca Haute Culture, saptamana asta, ti-a facut istoria calatorilor romani. Si, ca sa fie in ton, ti-a adus reportaj de la Polovragi-Gorj, despre Nedeie. Si am ales sa plecam cu trupa de teatru Frilanser, care joaca teatru in localitatile de granita ale Romaniei. Da, aveti episodul al treilea din Serialul nostru Street Art-Bucuresti si inc-o dezvaluire privind felul in care ne batem joc de Patrimoniul cultural national: iata, Zimnicea. Citeste SMART SUNDAY, spirit&tonic.

SMART SUNDAYFoto: Haute Culture

EXPERIENTA NEDEIA

Ti-am scris despre Nedeie! Caci am fost la Polovragi, la serbarea lui Sfantul Ilie! Si am vazut tot ce-si doreste Sfantul Ilie. Sa-l auda si pe preotul si pe nebunul satului. Si pe ciobanul abtiguit, cu doar 100 de oi, dar si pe vanzatoarele de acadele, de pitici de gradina, de toale H&M, de crapelnita, de linguri. Placut ii e lui Sant Ilie si barbatul venit la parada de femei. Dar si urletul calului naravas, injurat in targ. CLICK:La Nedeie, nu uita, fiecare are Dumnezeul lui. Vezi ce n-ai vazut mai vazut! Hai cu Haute Culture: VIDEO si FOTO

EXPERIENTA STREET ART

Ti-am vorbit de o zona cu istorie si blazon, lasata in paragina, cu cladiri aflate in pragul darimarii, fara "ajutorul" vreunui cutremur. CLICK:Vedeti POZE si FILM - episodul al III-lea din serialul Street Art Bucuresti, produs Haute Culture.

EXPERIENTA NUME DE LOCALITATI Babana, Cacaleti, Cuca, Mirosi

De unde vin numele stranii, ridicole, chiar, ale unor localitati din Arges? I-am intrebat pe functionarii Primariilor respective. Apoi, am verificat declaratiile oficialilor. Intr-o carte de toponime ale Argesului din 1963 si in Dictionarul de Toponime al Academiei Romane (coordonator: Nicolae Saramandru). Am ras. Multi dintre functionari nu stiau sau erau perplecsi in fata celei mai simple intrebari.CLICK si Asculta audio calatoria printre cele mai stranii toponime din judetul Arges!

SUPERRELATIVELE RO:ZIMNICEA

Dacopatul ar privi deznadajduit la cetatea Zimnicea. La vest de asezarea actuala a orasului a existat cea mai veche cetate geto-dacica cunoscuta pana acum din Muntenia. Oamenii din Zimnicea povestesc ca in zidul cetatii s-au facut, pe vremea lui Ceausescu, tragerile periodice ale armatei. Gloantele nu treceau zidul, ramaneau incrustate in cetatea geto-dacica. Va dati seama, armata, mandria tarii, tragea in cetatea dacica, mandria patriei.CLICK si Cititi inca un episod Haute Culture despre cum romanii isi iubesc patrimoniul national.

EXPERIENTA: Eminescu a plecat cu teatru prin tara. Asa face si Haute Culture. In vara asta plecam in Romania cu trupa FRILENSAR.

CLICK pentru program.Impreuna in peste 10 localitati de granita din Romania. in aproximativ 20 de zile, intre 21 iulie - 15 august 2017.

O ISTORIE A CALATORILOR ROMANI EXOTICI

Esti roman, ai fitze si esti dus prin resorturi exclusiviste. Traiesti in cea mai buna lume posibila. Ia gandeste la unul Cartan care a ajuns in 2 luni la Roma, pe jos. Azi, in 2 ore, esti acolo cu avionul. Dar la un Heliade, intrebat de chiloti si tutun la vama. Pai, azi, treci prin vama ca “prin branza”. Altul Popper s-a razboit, a avut sclavi si a batut moneda ca sa cucereasca Tara de Foc, azi, cu cardul esti stapan pe ce vrei tu, cocktailuri, suflete, all inclusive. Racovita a-nfruntat frigul Polului, astazi ai aer conditionat si unde-a-ntarcat “mutu iapa”. CLICK siCiteste o Istorie romaneasca a calatoriei.

WEEKEND NATIONAL: Unde ai fost sau ce-ai pierdut?CLICK Ghidul de weekend e valabil si la ora asta din Sambata.