​Ce stim despre Abraham Poincheval? Cu siguranta nu e claustrofob. Nu are cum sa fie, pentru ca ii place sa se inchida de buna voie fie in ursi impaiati, sticle gigantice cu dop si bolovani. Toate astea in numele artei. Bineinteles vorbim de performance, ramura aia noua si dubioasa a artei a carei definitie nu o stie nimeni. Ultima ambitie a francezului a fost sa devina tata (sau mama?) a unor pui de gaina. I-a clocit chiar el. Poincheval face performance. Nu-i arta! E statement de impact. Schimba perceptii. Starneste discutii, te pune pe ganduri... e tricky.

PoinchevalFoto: Internet&Mobile World

WHAT?

Pe scurt, Poincheval s-a inchis intr-un incubator gigantic. Un mare cub de sticla in care temperatura era de +37 grade Celsius, in care el mai si statea acoperit cu o patura groasa. Nici la Guantanamo nu te tin asa… dar repet el le face voluntar.

Suparat ca majoritatea puilor de gaina sunt crescuti pentru a fi macelariti si mancati la KFC, artistul s-a decis sa cloceasca singur ouale si sa aiba grija de pui. Si ce crezi, i-a reusit! Primul pui s-a nascut la dimensiuni normale acum cateva zile.

Gestul in sine e bizar oricum. Gainile feministe sar in sus la protest, nici macar clocitul nu mai e doar al lor. Societatea patriarhala e mai puternica ca oricand, acum un barbat poate fi si closca.

Indeplineste toate criteriile ca sa fie un performance: are public (artistul era inchis intr-un incubator de sticla pana la urma, in mijlocul muzeului de arta contemporana Palais de Tokyo din Paris), e o provocare fizica pentru artist (are o pauza de 30 min o data la 24 ore), e o forma de ritual (artistul se ridica o data la cateva minute sa verifice daca au iesit puii). Tim Etchells sustine ca daca un performance nu te schimba, a fost degeaba.

La fel cum pe Marina Abramovic a schimbat-o faptul ca s-a taiat pe tot corpul in Rhythm 10 in 1973, si pe Abraham Poincheval l-a schimbat aceasta experienta. Este singurul barbat care a clocit oua de gaina cu succes, este tatal multor pui! Lumea e proasta. Intrucat totul e o chestiune de perspectiva, nimic nu poate avea cu adevarat valoare.

Daca te duci cu un palton Burberry intr-un sat din Maramures, nu o sa ii pese niciunuia dintre localnici daca e de firma si cat costa, singura conditie ca sa fie paltonul interesant pentru el e sa ii tina de cald. La fel cum daca iei unul din tablourile celebre ale lumii (sa zicem…Dansul de Matisse) si il duci unui om care nu are casa, el va arunca panza si va face un foc din rama de lemn.

PERSPECTIVA Poincheval nu e singurul care ne ia de prosti. Toti artistii fac asta, dar intr-o masura mai mica arta clasica decat arta contemporana. Cel mai clasic lucru pe care il poti auzi vreodata in legatura cu arta contemporana e “ce prostie! Si eu puteam sa fac asta” DA! …dar n-ai facut-o. Pana la urma, ce face francezul nu e nici macar unic sau socant. Sunt fete si baieti care isi vand virginitatea online, sub pretextul ca “arta e unica, iar virginitatea o poti pierde o singura data, deci e dublu unic, deci eu sunt cel mai tare artist”. Bineinteles, o fac si din alte motive, unele nobile. Sunt artisti care si-au pus excrementele in conserve si le-au pus in muzeu, sa se chiombeasca lumea la ele 40 de ani mai tarziu. Sunt artisti care invita publicul intr-un loc numai ca sa se masturbeze langa ei, vizibili si in acelasi timp ascunsi. Sunt artisti care si-au scos un sul de hartie lung din vagin.

Voaierism total. Asta-i splendoarea performance-ului. E arta chiar si atunci cand e rahat. E arta chiar si atunci cand e banal. Nu e arta insa atunci cand incerci prea tare. E arta cand nu crezi ca ar putea fi arta. Nu are nici un sens, nu are nici o logica, dar mereu starneste controverse si, cel mai adesea, iti provoaca repulsie sau dezgust. Pentru ca in lumea asta traim, o lume dezgustatoare. Dar pana si asta e o chestiune de … perspectiva.

Sa NU FACEM CONFUZIE intre un performance, un show, un spectacol orice vrei tu si ARTA. mi se pare bestial ce a facut Poincheval asta, nu as zice ca e neaparat arta este un performance, este un statement. e insa de impact? schimba perceptii? starneste insa discutii, te pune pe ganduri...e tricky.

Uite Abramovic si cutitele. Ce joaca! De-a viata si moartea: