Filmul lui Joe Johnston, inspirat din benzile desenate omonime de la Marvel Comics, e unul dintre cele mai reusite filme de divertisment ale verii. El combina fericit aventura si efectele speciale cu tusa retro si cu interpretarile actoricesti. Il lanseaza si pe Chris Evans care, atunci e cand imbracat in uniforma militara, seamana foarte bine cu un Richard Gere tanar si ferice.

Imagine din Captain America: The First AvengerFoto: Ro-Image 2000

Personajul lui Evans e, pentru cine "n-a citit cartea", un tanar american din timpul celui de-al doilea razboi mondial care e refuzat la toate incorporarile pentru ca e putin la trup si bolnavicios.

Patriotismul lui supracompenseaza inutil deficientele fizice. Intr-o buna zi, un savant german fugit din calea nazistilor in America (si interpretat de inegalabilul Stanley Tucci) il remarca si isi da seama ca e candidatul ideal pentru un medicament care face din tantar, armasar.

Pipernicitul Steve Rogers trece astfel de la grupa mica la o statura aproape fantastica din care doar fata mai pastreaza o oarece asemanare cu vechiul Steve. E imbracat insa intr-un costum spectaculos si, in loc sa fie trimis pe front (cum ar fi dorit), ajunge sa sustina spectacole de propaganda pentru incorporare sau chiar in fata unor soldati care fac misto de el.

Pana in momentul cand nu mai suporta si, imboldit de dorinta de a sti ce e cu prietenul sau dat disparut (interpretat de Sebastian Stan), pleaca de capul lui si incepe sa-si foloseasca muschii.

Joe Johnston care, dupa ce a lucrat o vreme in departamentul de efecte speciale, a inceput sa regizeze si filme (printre care "Jumanji", "Jurassic Park III" si "Omul-lup"/"The Wolfman"), reuseste cel mai bun film al sau de pana acum.

Spre deosebire de "The Green Lantern" sau de ultimul "Transformers", "Captain America" dozeaza in cantitatile care trebuie actiunea cu efectele speciale, iesindu-i de minune aerul retro dat de imersiunea nu doar in timp, dar si intr-un gen de cinema care nu se mai practica.

Poti sa te uiti fara grija la scenografia din jurul eroilor sau le studiezi vestimentatia sau sa fii atent la textura imaginii sau la cum spune nu stiu care interpret o anumita replica.

Altcineva ti-a luat-o inainte si a facut astfel incat toate compartimentele sa sune veridic si sa arate ca s-a trudit la ele. "Captain America" are si sarmul nostalgic al filmelor cu trupe de comando alcatuite din scotieni, francezi, americani samd care actionau in timpul razboiului (vezi "The Dirty Dozen" et comp), dar si armatura unui film fantastic in care nelipsitul savant nebun incearca sa cucereasca lumea prin intermediul armei pe care a pus-o la punct (eventual speculand niste secrete seculare).

O placuta surpriza e ca in acest film fara note false si a carui naratiune e construita elegant interpretarile actorilor nu sunt nici obturate de actiune sau de efectele speciale, nici lasate la minima rezistenta.

Distribuiti foarte bine pe rolurile lor, actorii dau exact ce si cat trebuie. Chris Evans aduce personajului nu doar fizicul impunator, dar si incarcatura umana cat sa fie credibil si simpatic, in vreme ce Sebastian Stan - romanul plecat la 8 ani din Constanta si ajuns acum la Hollywood, desi nu are un rol prea mare (dar primul mai consistent), e suficient de prezentabil cat sa te faca sa vrei sa stii cine e.

Tommy Lee Jones in postura de colonel american nu e deloc previzibil, dupa cum nici Stanley Tucci nu e (ba din contra!), iar Hugo Weaving - desi mai scapa cateva sasaituri, are pana la urma cea mai grea partitura - bietul, numai de roluri negative are parte la Hollywood si ii e greu sa fie nou de la unul la altul.

Sa nu va fie teama sa va duceti la „Captain America”. Poate fi o surpriza suficient de placuta cat sa vreti sa-l vedeti si cand o sa intre pe micul ecran.

„Captain America: Primul razbunator”/”Captain America: The First Avenger”, regia Joe Johnston, cu: Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Stanley Tucci, Haylay Atwell, Sebastian Stan, Dominic Cooper. Premiera romaneasca – 5 august 2011