Doua filme romanesti vor participa in acest an la Sarbatoarea Francofoniei (“Fete de la Francophonie 2011”) organizata la Budapesta. Datorită interesului cinefililor din Ungaria pentru filmul francofon “Zilele filmului francofon” au luat locul “Nopţii filmului francofon”, pentru a oferi cât mai multe producţii de dată recenţă din opt ţări precum România, Belgia, Egipt, Franţa, Maroc, Elveţia, Tunisia şi Vietnam.

Între 24 februarie şi 3 martie publicul budapestan va putea urmări la cinematografele Urania şi Örökmozgó din Budapesta, precum şi la sediul Institutului Francez din Budapesta filme în premieră în Ungaria intre care se numera si două importante filme româneşti:

“Restul e tăcere”, regia Nae Caranfil – 28 februarie 2011 de la ora 18.30 la sediul Institutului Francez

Filmul are meritul de a schimba optica occidentalilor cu privire la viziunea cinematografică românească, într-o ţară recunoscută prin maidanezi, aurolaci, corupţi şi trimiteri la un regim trecut. “Restul e tăcere” integrează a rebours România în circuitul valorilor internaţionale, evadând din contemporaneitate fără vreo trimitere desuetă la nostalgie. Atmosfera aproape atemporală a unei Românii ideale cucereşte încă de la primele secvenţe.

“Medalia de onoare”, regia Peter Călin Netzer – 1 martie 2011, de la ora 18.30 la Cinematograful Urania

Povestea unui pensionar de 75 de ani, Ion, care trăieşte o relaţie tensionată cu soţia sa şi cu fiul, emigrat în Canada care în 1989 fusese denunţat miliţiei chiar de către tatăl său, pentru intenţia de a fugi din ţară. Într-o bună zi a anului 1995 acesta primeşte o invitaţie la Cotroceni, unde preşedintele urmează să-l premieze pentru faptele de arme din al doilea razboi mondial de care, însă, nu se ştie “vinovat”. Ştiind că nu a făcut nimic care să-l îndreptăţească să fie considerat un erou, Ion primeşte medalia şi se foloseşte de ea pentru a recăpăta respectul familiei şi-al prietenilor. Cât timp va trece însă până se va descoperi impostura?

Proiectia filmelor romanesti la Zilele Filmului Francofon are loc cu sprijinul ICR Budapesta .