Invitat in studioul HotNews.ro, actorul Victor Rebengiuc a vorbit despre cel mai recent film in care e protagonist, "Medalia de onoare", despre cat de greu e sa joci intre comic si tragic, dar si despre Facebook (unde pisicile ii cer prietenia) si despre motivele pentru care i-ar placea sa reprezinte un model pentru tinerii de azi.

Victor RebengiucFoto: HotNews.ro

Victor Rebengiuc interpreteaza in filmul lui Peter Calin Netzer rolul unui pensionar a carui viata e transformata temporar de o medalie de onoare primita pentru un ipotetic act de eroism din timpul razboiului.

Asculta emisiunea Bucuresti Punkt Bonn

Descarca fisierul audio in format MP3

Intrebat cum face sa fie diferit de la un rol la altul, Victor Rebengiuc a raspuns:

"Nu-mi dau seama. Probabil ca ma gandesc foarte bine la personaje, la cum este fiecare dintre ele. Incerc sa intru in lumea lui de ganduri si in felul asta sa creez o diferentiere - pentru ca nu am alt mod de a diferentia personajele. In afara de rolul acesta unde imi pun o mesa, eu nu fac machiaje, nu am chestii ca sa arat. Cu aceeasi moaca pe care o am in viata de toate zilele incerc sa fac ca personajele sa fie diferite. Ele sunt diferite din structura, nu din aspect. Ma preocupa chestia asta si, daca ies si rezultate, sunt fericit."

Interviul video integral

Ce ii este propriu personajului Ion I. Ion din "Medalia de onoare"?

"A fost propriu personajului faptul ca se simtea un om dat la o parte de societate, neluat in seama de nimeni (...) si care dintr-o data se pomeneste apreciat. Este exact ce ii lipsea lui, pentru ca se simtea privit cu foarte mult dispret. Isi tradase fiul, nevasta nu mai vroia sa vorbeasca cu el. (...) Si atuncea decoratia asta pe care o primeste il scoate putin din deprimarea, din izolarea in care era constrans. Si incearca sa revina la viata, sa-si recastige demnitatea de om. Asta mi-a placut: ca se lupta sa-si recastige demnitatea."

Cum e sa joci intre comic si tragic?

"Situatiile sunt comice - si asta imi aduce aminte de Birlic, care era un actor de drama, dar care starnea rasul pentru ca avea un aspect caraghios. Imi pare rau ca spun lucrul asta despre el, dar te facea sa razi. Cat de profund se zbatea el intr-o tragedie, pe tine te facea sa razi. De pilda, cand l-am vazut in "D'ale carnavalului", unde era Cracanel si venea batut de Pampon, radeam atat de tare incat imi curgeau lacrimile si blestemam pentru ca din cauza asta nu mai puteam sa il vad. (...) Nu stiu, dom'le, cat e de greu de jucat pe muchia dintre tragic si comic. Incerc. Daca iese, bine. Daca nu, la revedere! Pentru mine vad ca reuseste cateodata.

Ion Iliescu

"Faptul ca e pus pe afis pentru mine nu conteaza deloc, nu aduce niciun fel de conotatie speciala. Mi se pare ca e cineva distribuit intr-un rol. (..) De aia l-a solicitat Calin Netzer: pentru ca a fost un presedinte care venea cu autoritatea unui presedinte."

Cea mai grea scena a filmului

"E un moment cand personajul meu primeste o scrisoare de la minister cum ca trebuie sa inapoieze medalia pt ca s-a facut o greseala. (...) Momentul acela cade foarte greu in personaj, il zdruncina profund. A fost greu de jucat pentru ca el se astepta sa primeasca o alta veste, mult mai buna, si primeste altceva ,si este si privit. Nu vrea sa arate ce cuprinde scrisoarea."

Facebook

"Nu stiu cati prieteni am pe Facebook. Sunt destui. Dar eu ii mai si triez pentru ca, inca o data fac apel la cei care imi cer prietenia, sa-si spuna numele, ocupatia si, ma rog, ce mai trebuie. Eu sunt acolo deschis, se stie totul despre mine, si primesc poza unei pisici care imi spune ca vrea sa fie prietena cu mine!... Nu va suparati, nu pot sa fiu prieten cu toate pisicile din lume. Poate au purici..."

Noul proiect teatral

"Cu Andrei Serban o sa incepem repetitiile la Bulandra in decembrie. Vrea sa puna in scena o piesa de Cehov, "Ivanov". Daca am auzit bine, pe Ivanov il va juca Vlad Ivanov!... Si va mai fi si Marius Manole. In film n-am niciun fel de propozitiune. Si nici nu ma mai astept pentru ca am o varsta la care nu poti sa speri sa faci film de film, personaje principale. Cand eram tanar mai asteptam. Totdeauna am jucat cam un film pe an (...) pentru ca mi-am permis sa fac filme numai in perioada de vacanta de la teatru."

De ce crede ca e un model pentru tinerii de azi?

"Dar nu cred asa ceva. Nu cred, dar m-as bucura sa fiu un model. As vrea sa incerce sa fie cinstiti, sa-si vada de treaba lor, sa se dedice profesiunii pe care o au, sa creada cu toata fiinta lor in ceea ce fac si sa fie oameni modesti si seriosi."

Cunoaste multi tineri asa?

"Cativa."

"Medalia de onoare", in regia lui Peter Calin Netzer, intra pe ecranele romanesti in 12 noiembrie.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.