Scriitorul si dramaturgul polonez Janusz Glowacki, autor a numeroase scenarii pentru regizorul Andrzej Wajda, a murit sambata la varsta de 78 de ani, a declarat sotia sa, citata de presa poloneza, potrivit AFP. Nascut in 1938, Glowacki, ale carui romane si piese de teatru au fost traduse in mai multe limbi, este cunoscut pentru scenariile sale, intre care "Walesa" (2013), despre Lech Walesa, pentru filme ale maestrului incontestabil al cinemaului polonez Andrzej Wajda.

Odata cu introducerea legii martiale de generalul comunist Wojciech Jaruzelski pe 13 decembrie 1981, Glowacki, pe atunci aflat la Londra pentru premiera uneia dintre piesele sale de teatru, a decis sa nu se mai intoarca in Polonia. S-a instalat din 1983 la New York, unde s-a dedicat in special teatrului.

Piesele sale precum "The Cockroach Hound" (1986) si "Antigone in New York" (1992) au fost bine primite de critica americana si au fost premiate cu distinctii importante intre care American Theatre Critics Association, premiul John. S. Guggenheim, Hollywood Drama-Logue Critics si National Endowment for the Arts.

El a obtinut in 2005 premiul ministrului polonez al Culturii, dar si premii notabile in Marea Britanie si Franta.