Miercuri, 12 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Ion Câmpineanu nr. 22), va avea loc gala de decernare a premiilor Fundaţiei "Gheorghe Ursu" pe anul 2016. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Gala premii Fundatia Gheorghe Ursu (desen Dan Perjovschi, 2016)Foto: Cinemateca Romana

Programul evenimentului:

19:00 Scurtă prezentare cu privire la stadiul actual al dosarului asasinării lui Gheorghe Ursu de către fosta Securitate.

19:15 Decernarea premiilor Fundației „Gheorghe Ursu” pe 2016.

19:30 Proiecţia filmului premiat SOUVENIRS DE IAŞI (Franţa-România, 2015, 56 de minute, subtitluri în română) de Romulus Balazs, un documentar despre pogromul de la Iaşi din iunie 1941.

„În 2013 am descoperit o carte ce vorbea despre un eveniment istoric din România, ţara mea natală, despre care nu ştiam nimic: participarea ei la Holocaust. Scrisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de Matatias Carp, un avocat evreu din Bucureşti, cartea a fost ascunsă timp de zeci de ani de către autorităţile comuniste din România. Când am răsfoit-o, am găsit o serie de fotografii făcute în timpul pogromului în oraşul Iaşi din România (al doilea oraş ca mărime din ţară). Imaginile dezvăluiau masacrul urban şi metodele folosite pentru a deporta şi a extermina evreii. La 74 de ani după eveniment, am mers în România pentru a găsi locurile în care fuseseră făcute fotografiile. În doi ani am găsit aproape toate locurile şi am descoperit istoria acestei tragedii.” (Romulus Balazs)

Filmul a avut premiera la Iaşi , în cadrul expoziţiei „Fragmente dintr-o viaţă” (27 iunie – 30 august 2016, curator: Olga Ştefan).

20:30 Discuţie despre film, pogromul de la Iaşi, deportarea evreilor şi, în general, despre Holocaustul din România, în prezenţa regizorului şi cu participarea istoricului Adrian Cioflâncă şi a scriitorilor Andrei Cornea şi Andrei Oişteanu (moderator).

Gala premiilor Fundaţiei „Gheorghe Ursu” este organizata de Fundaţia „Gheorghe Ursu”, în colaborare cu Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (ANF).