Regizorul coreean Park Chan-wook va primi anul acesta Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, luni, 8 august în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului. Gala va fi urmată de proiecția în premieră în România a celui mai recent film al său, AGASSI/ THE HANDMAIDEN, inclus în Competiția Oficială la Cannes 2016. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului, a actriței Kim Hae-sook (The Handmaiden; Thirst) și a producătorului Wonjo Jeong (Stoker; Snowpiercer- regia Bong Joon-ho).

Regizorul Park Chan-wookFoto: Anonimul IFF

Născut în 1963 în Seoul, Park Chan-wook a studiat Filosofia la Universitatea Sogang și a intenționat să devină critic de artă. Pasul spre regia de film l-a făcut după ce a văzut filmul Vertigo al lui Alfred Hitchcock.

Filmul JOINT SECURITY AREA (2000) a fost primul său succes atât de box-office, cât și de critică. Au urmat SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE (2002), OLDBOY (2003) și LADY VENGEANCE (2005), care i-au adus regizorului coreean recunoașterea internațională, un enorm succes de public și mai ales un prim premiu la Festivalul de la Cannes- Marele Premiu al Juriului pentru OLDBOY în anul 2004.

Au urmat I’M A CYBORG BUT THAT’S OK (2006), câștigător al Premiului Alfred Bauer la Berlinale 2007, un al doilea premiu la Cannes- Premiul Juriului- pentru THIRST în 2009 și un prim film în limba engleză în 2013- STOKER cu Mia Wasikowska și Nicole Kidman în rolurile principale.

AGASSI/ THE HANDMAIDEN, inspirat de romanul Fingersmith al scriitoarei britanice Sarah Waters, este plasat în Coreea anilor 1930, în perioada ocupației japoneze. O fată nouă- Sookee este angajată în serviciul unei moștenitoare japoneze- Hideko, care trăiește o viață retrasă pe o proprietate extinsă din mediul rural cu unchiul ei extrem de dominant- Kouzuki. Fata păstrează însă un secret: este o hoață de buzunare recrutată de un șarlatan care se dă drept conte japonez pentru a-l ajuta să o seducă pe moștenitoare. Planul funcționează până în momentul în care Sookee și Hideko își descoperă sentimente neașteptate.

În cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film ANONIMUL va prezenta titlurile JOINT SECURITY AREA, SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, LADY VENGEANCE și THIRST.

Proiecția filmului THIRST va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Park Chan-wook și actrița Kim Hae-sook.

Regizorul Park Chan-wook va susține de asemenea un masterclass joi, 11 august, după proiecția OLDBOY, ultimul film din cadrul retrospectivei.

ANONIMUL 13 se va desfășura în perioada 8- 14 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.