Duminică, 13 aprilie a.c, s-a încheiat la Varşovia cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Primăvara filmelor”, eveniment prestigios, unul dintre punctele de reper ale cinematografiei de artă din capitala poloneză. În cadrul Festivalului, Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat una dintre cele două secţiuni speciale dedicate unor cinematografii naţionale (alături de cea germană), cea dedicată filmului românesc, intitulată „Fenomenul cinematografiei artistice din România”.

Secţiunea specială a inclus filmele româneşti Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru (2012),Poziţia copilului, regia Călin Peter Netzer (2013),Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude (2012) şi Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu (2013). Proiecţiile au avut loc la cinematograful Praha din Varşovia, instituţie care se bucură de un public numeros, iubitor al filmului de artă.

Filmele româneşti au avut o companie redutabilă – producţii europene şi asiatice, câştigătoarele celor mai importante festivaluri de film europene: Sacro Gra, în regia lui Gianfranco Rosi (2013), câştigătorul premiului „Leul de Aur” la ultima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia; laureaţii Festivalul Internaţional de Film de la Berlin de anul acesta – Bai ri yan huo, în regia lui Yinan Diao („Ursul de Aur”) şi Kreuzweg, în regia lui Dietrich Brüggemann, („Ursul de Argint”); A nagy füzet, în regia lui János Szász (2013), care a obţinut Grand Prix la Festivalul Internaţional de Film de la Karlowy Wary în 2013; Michael Kohlhaas, în regia lui Arnaud des Pallières (2013), laureatul Festivalului European de Film de la Bruxelles de anul trecut.

Organizat începând din anul 1995 de Fundaţia „Ruchome obrazy”, Festivalul este un important eveniment cinematografic al capitalei poloneze. „Primăvara filmelor” pune un accent deosebit pe scenariu şi scrierea de scenarii, secţiunile principale fiind Competiţia internaţională pentru cel mai bun scenariu şi Concursul de scurt-metraje şi mediu-metraje. Din anul 2005 organizatorii au introdus premiul pentru scenariu de film „Condeiul Maestrului”, acordat până acum unor nume sonore ale cinematografiei poloneze precum Tadeusz Konwicki, Jerzy Stefan Stawiński, Stanisław Różewicz, Józef Hen, Andrzej Mularczyk, Jerzy Janicki şi Krzysztof Zanussi. Anual, în cadrul Festivalului sunt prezentate producţii cinematografice poloneze şi străine (filme de ficţiune, documentare şi studenţeşti) grupate în secţiuni de concurs şi retrospective ale unor scenarişti, regizori sau ţări. Pe lângă proiecţiile de film sunt organizate întâlniri cu publicul şi conferinţe.

Participarea Institutului Cultural Român de la Varşovia la Festivalul de Film „Primăvara filmelor” de la Varşovia este cel de-al şaptelea proiect al Institutului realizat împreună cu Fundaţia „Ruchome obrazy”, după seria de proiecţii româneşti de la ediţia din 2006 a Festivalului itinerant de film românesc „Un cinema pentru Europa”, Medalionul „Cristian Nemescu” realizat în cadrul Festivalului în 2007 la Toruń şi Varşovia, o retrospectivă a filmelor lui Lucian Pintilie la ediţia din 2008, secţiunea „Succese româneşti la Cannes” de la ediţia din 2011 şi prezentarea filmului Poziţia copilului în regia lui Călin Peter Netzer, în prezenţa regizorului, la ediţia de anul trecut a Festivalului.