Cu ocazia comemorarii centenarului de la declansarea Primului Razboi Mondial, Institutul Francez din Romania si Institutul Goethe, in parteneriat cu Cinemateca din Bucuresti, au decis sa abordeze impreuna acest subiect printr-o serie de filme si dezbateri ce au in vedere consecintele umane, sociale si socio-politice ale acestui conflict.

Afisul Festivalului de Film Franco-GermanFoto: Institutul Cultural Francez

Institutul Cultural Francez informeaza, intr-un comunicat de presa ca, joi are loc lansarea festivalului, la Cinema Elvire Popesco, in prezent ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, si a ambasadorului Republicii Federale Germania in Romania, Werner Hans Lauk.

Evenimentul va fi deschis de ambasadorul Werner Hans Lauk si de Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez, la ora 18:00, cu o masa rotunda moderata de jurnalistul Luca Niculescu, pe tema "1914-2014: Identitate-Natiune-Europa". La dezbatere participa Bogdan Murgescu (Romania), Georg Vobruba (Germania) si Jean-Noel Grandhomme (Franta).

La ora 19:45, ambasadorul Philippe Gustin va decerna premiul concursului de eseuri pe tema centenarului Primului Razboi Mondial, care s-a adresat studentilor romani francofoni de nivel de master si doctorat.

Seara va continua cu deschiderea oficiala a Zilelor Filmului Franco-German "1914-2014 - Iluzie si Teroare - Primul Razboi Mondial". Primul film care va rula in cadrul Zilelor Filmului Franco-German este "Padurea spanzuratilor" de Liviu Ciulei.