Editia cu numarul 12 a Festivalului Internaţional de Film 'Transilvania' se deschide vineri, 31 mai, de la 20.45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu proiecţia în premieră absolută în România a filmului 'Amanţii pasageri/Los amantes pasajeros', realizat în 2013 de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

TIFF 2013Foto: Afis festival

Lungmetrajul redă reacţiile pe care le generează o defecţiune tehnică apărută la bordul unui avion care efectuează o cursă spre Mexic, cu sute de pasageri. Piloţii şi personalul din turnul de control încearcă să găsească o soluţie, în timp ce însoţitorii de zbor şi şeful lor sunt oameni ai clipei, pentru care viaţa se reduce la două aspecte: sex şi moarte.

La TIFF vor fi proiectate 190 de filme din 53 de ţări. Peste 700 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj-Napoca. Printre invitații speciali prezenți la gala de deschidere se vor afla Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, celebrul director de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradis, r.Ulrich Seidl), Pablo Berger - regizorul filmului mut Blancanieves (2012), David Lambert, regizorul și scenaristul Hors les Murs, Denis Côté, premiat recent la Berlin pentru Vic et Flo ont vu un ours, Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) și membru al juriu lui competiției.

TIFF va decerna Premiul pentru Întreaga Carieră regizorilor Jiri Menzel şi Stephen Frears şi compozitorului Adrian Enescu. Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea ediţiei din acest an a TIFF. Ea va fi distinsă la festival cu Premiul de excelenţă.

Anul acesta, Luminiţa Gheorghiu a fost elogiată de presa internaţională pentru rolul din 'Poziţia copilului', în regia lui Călin Netzer, film premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Programul TIFF va cuprinde şi în acest an secţiunile tradiţionale - Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, Focus, 3X3, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară şi EcoTIFF. Grecia şi Slovacia sunt în centrul atenţiei în secţiunea Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan şi Stephen Frears. O retrospectivă specială îi este dedicată în acest an cineastului experimental Peter Forgacs.

Actrita Luminita Gheorghiu, este coperta editiei de vara 2013 a revistei All Hollow.

Pentru fiecare numar, All Hollow organizeaza o petrecere de lansare, insa de data aceasta evenimentul va avea loc la Cluj, in cadrul TIFF. Petrecera de lansare va avea loc vineri, 7 iunie, la Club Midi (Cluj) si ii are ca invitati speciali pe Robin and the Backstabbers, Lights Out si Gojira (Policlinic).