Uniunea Cineaştilor din România organizează joi, 23 mai, o seară omagială Ion Popescu Gopo, primul cineast român câştigător al unui premiu 'Palme d'Or', care ar fi împlinit anul acesta 90 de ani. Evenimentul va avea loc la cinematograful Studio începând cu ora 18,00.

Seara omagială pe care Uniunea Cineaştilor o dedică lui Ion Popescu Gopo încearcă să readucă în atenţie opera acestui artist de importanţă majoră în evoluţia cinematografului mondial şi românesc.

'Dacă Premiile Gopo au reuşit să readucă numele lui pe buzele tuturor, cunoaşterea filmelor maestrului pot fi încă vizionate si analizate. Deşi istoriile specializate ale animaţiei şi dicţionarele de cinema importante îi acordă un loc prestigios, se ştie totuşi, destul de puţin, despre complexa lui creaţie cinematografică. Scurtmetrajul său câştigător în 1957 al trofeului "Palme d`Or" la Cannes, Scurtă istorie, a marcat un moment de cotitură în bătălia anti-disneyană declanşată, în anii 50, la nivel mondial. Gopo nu s-a limitat numai la activitatea în animaţie şi, abordând lung-metrajul cu actori, a făcut figură de deschizător de drumuri în genuri precum science-fiction şi pelicula-basm în contextul cinematografului românesc. Sunt aspecte ale creaţiei sale despre care azi se vorbeşte prea puţin, ca şi despre excepţionala reuşită internaţională a lui Gopo, concretizată în prestigioase premii şi în alegerea lui, ani la rând, ca vicepreşedinte al ASIFA( Asociaţia Internaţională a Filmului de Animatie)", se arata in comunicatul UCIN.

Cu aceeaşi ocazie Asociaţia Criticilor de Film va decerna premiile sale pentru anul 2012. Premiile Asociaţiei Criticilor de Film îşi propun să evidenţieze contribuţiile cele mai merituoase în domeniul publicisticii cinematografice şi al cărţii de film, încurajând profesionalizarea şi diversificarea reflecţiei asupra filmului.