Dezvrajirea de Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu a fost pentru mine, ca pentru milioane de alti romani, o persoana foarte populara. N-as spune un erou, chiar daca la varsta copilariei aveam alt sistem de valori. Ii stiam filmele si era singurul regizor roman al carui nume il cunosteam. In naivitatea mea de copil care recita ca un automat poezii la serbare, desi nu foarte tarziu am aflat si de Europa Libera, exista o acceptare la fel de automata a filmelor lui Sergiu Nicolaescu. Cu deosebirea ca acestea aveau si de ce sa imi placa.
Erau animate, aveau actiune, glume, erau nepretentioase - cam in genul filmelor americane la care mergeam cu prietenii de pe strada. Mai tarziu am aflat de "epopeea cinematografica nationala", de fragmentele din cuvantarile lui Ceausescu strecurate in discursurile marilor domnitori ("Mihai Viteazul", regizat de Nicolaescu, a fost un hit construit pe soclul domnitorului cel mai apreciat de Ceausescu), de compromisurile pe care trebuia sa le faci daca doreai sa fii regizor in comunism.
La fel de tarziu am aflat de alti cineasti ca Lucian Pintilie si Mircea Saucan care ori au plecat din tara ori au ramas si s-au imbolnavit ca n-au putut face filmele pe care le doreau, cand altii au stiut sa se mentina, fara scrupule ori remuscari, in gratiile puterii.
Cand filmele confratilor sai, in cazul in care erau aprobate, erau forfecate la nesfarsit, iar dupa premiera ingropate in vreun cinematograf marginal, Sergiu Nicolaescu ramanea singurul cineast care beneficia de ajutorul armatei pentru impresionantele sale productii.
E de admirat capacitatea acestui om de a rezista o viata intreaga descurcandu-se in orice context nu pentru a supravietui, ci pentru mai mult de atat. Pe celalalt taler al balantei sta integritatea morala. Sper ca nu vor fi prea multi cei care vor spune: "S-a descurcat, foarte bine!", desi societatea de azi favorizeaza tot mai mult acest gen de idei.
Cred ca la modul ideal, disparitia lui Sergiu Nicolaescu ar trebui sa marcheze un moment de cotitura in mentalul colectiv pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, cu totii ar trebui sa ne dezvrajim de filmele sale, iar dezvrajirea ar fi un semn de insanatosire a natiei.
Pana la urma, nici nu mai conteaza daca Sergiu Nicolaescu isi facea filmele copiind filme de succes de prin alte parti, dar unii dintre noi nu ne dam seama nici azi ca filmele sale au facut jocul ideologiei comuniste, fiind micul drog de care aveam nevoie ca sa rezistam obedienti. Ele ne ofereau sentimentul reconfortant al unei istorii marete - in care, subliminal, intra si prezentul pe care il traiam -, la care se adauga iluzia data de dolce far niente-ele unor filme aparent lipsite de pretentii.
E un merit paradoxal pe care Sergiu Nicolaescu si l-a asumat, facand entertainment intr-o societate opresiva şi cu sprijinul opresorului. Si mai paradoxal este ca are in continuare extrem de multi fani.
Cei care i-au ramas fideli si-l asuma cu totul, cu tot ce a facut, de la "Dacii" pana la "Ultimul corupt din Romania" (cel din urma titlu), trecand prin "Pentru patrie", seria Comisarului Moldovan si "Ciuleandra" , si pana la patina elegiaca pe care filmele sale au capatat-o de la "Orient Express" incoace, cand isi pierduse suflul, dar simtea nevoia unui testament complet (nu doar estetic).
In ultimele filme, Sergiu Nicolaescu era tot mai contemplativ, presimtind sfarsitul unei lumi, desi in viata publica a continuat sa fie prezent, fiind persoana care s-a opus cel mai mult reformei in cinematografie - si cea care a fost cea mai influenta.
Si din acest punct de vedere, paradigma se schimba acum. Sa vedem in ce directie o va lua filmul romanesc dupa Sergiu Nicolaescu. E drept, e imposibil sa-ti imaginezi cum ar fi aratat cinematografia romana fara el. Nici un alt regizor roman nu a facut atatea filme si nu s-a bucurat de atata succes de public. Astept ca peste un timp un tanar regizor sa faca un film inteligent si onest despre acest controversat personaj. Cand acest film va apare, probabil ca acela va fi momentul cand ne vom fi dezvrajit cu totul.
Filme regizate de Sergiu Nicolaescu:
"Ultimul corupt din Romania" (2012)
"Poker" (2010)
"Carol I" (2009)
"Supravieţuitorul" (2008)
"15" (2005)
"Afganistan" (2004)
"Orient Express" 2004)
"Triunghiul mortii" (1999)
"Punctul zero" (1996)
"Inceputul adevarului / Oglinda" (1993)
"Coroana de foc" (1990)
"Mircea" (1989)
"Francois Villon, poetul vagabond" (1987)
"Cautatorii de aur" (1986)
"Noi, cei din linia intai" (1986)
"Ciuleandra" (1985)
"Ringul" (1985)
"Ziua Z" (1985)
"Viraj periculos" (1983)
"Intalnirea" (1982)
"Wilhelm Cuceritorul / Glorie şi onoare (Cucerirea Angliei)" (1982)
"Duelul" (1981)
"Capcana mercenarilor" (1980)
"Ultima noapte de dragoste" (1980)
"Mihail, caine de circ" (1979)
"Nea Marin Miliardar" (1979)
"Pentru patrie" (1978)
"Revansa" (1978)
"Osanda" (1977)
"Razboiul Independentei" (serial TV) (1977)
"Accident" (1976)
"Insula comorilor" (1975)
"Piratii din Pacific" (1975)
"Zile fierbinti" (1975)
"Nemuritorii" (1974)
"Un comisar acuza" (1974)
"Ultimul cartus" (1973)
"Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1972)
"Cu mainile curate" (1972)
"Der Seewolf "/ "Lupul marilor" (1971)
"Mihai Viteazul" (1970)
"Aventure en Ontario" / "Aventuri in Ontario" (1969)
"La prairie" (1968)
"Ultimul mohican" (1968)
"Dacii" (1967)
Nu este nimic decat ce ce se vede in cariera lui "nea Sergiu" .Rolul jucat de el la revolutie in sensul escamotarii adevarului si in Comisia de ancheta facand acelasi joc. Chiar si ultimul film escamoteaza adevarul veros si urat si face coruptii inerenti si cu fata umana .Ca si comunismul cu fata umana.
Poporul romana a avut nevoie intodeauna de niste "nea" care sa ii arate cum sta treaba cu una si cu alta .Poporul roman este gata sa asculta mincinosii si ii injura pe cei care spun adevarul in fata .Ca si basmele romanilor idealul este ca voinicul facand o smecherie cu ajutorul unor fiinte supranaturale sa se aleaga in final cu jumatatea din imparatie si fata imparatului de nevasta. Adica imbogatire rapida prin mijloace fabuloase.Nea Sergiu a creat basme din astea pentru romani .Cand te uiti la filmele lui se vede comunismul cu fata umana si o istorie de basm.Numai minciuni.Si acum cei care l-au ajutat pe nea Sergiu si comunismul romanesc ,actorii batrani ,se intrec fiecare pe masura dosarului sau de turnator la securitate sa ii aduca laude.In fond securitatea era prietenul fabulos care ajuta eroii nostri sa se aleaga cu bani si pozitii soaciale aducatoare de beneficii.De ce sa nu laude?Si mai este un cor de batrani admiratori care sunt gata sa ierte toate relele fara realizeze ca deaia sunt ei saraci la minte si stomac.De fata umana a comunismului. Da ei se bucura ,lasa saracu ca era om bun. Saracii....
Ce-mi mai aduc aminte din filmele lui este faza în care romanii asediau Castelul Bran construit de către daci...
Filmul este facut si pentru milioane de oameni care vor sa evadeze putin din cotidian dupa o zi de munca grea si vor sa vada oameni integri si puternici care inving raul, care se indragostesc care se inmultesc etc
Si afirmatia pe care o faci la sfarsit arata cam cat de uracios esti... Este una sa filmezi intr-o locatie si alta e sa pretinzi la modul serios ca dacii au construit Castelul Bran.
e usor sa dai cu piatra !
oricum mai meditati la situatie si pana la urma istoria e cea care isi va spune cuvantul ! vom vedea cate si care fileme vor mai rezista in timp !
in plus, stimabile, nu le poti cere tuturor sa fie eroi, revolutionari si ilegalisti, luptatori pentru libertatea si democratia occidentala (atat cat de "democratica poate fi democratia si libertatea din occident", apropo, iata ce ni se impune de la Bruxelles... mai trebuie meditat oricum !) Oamenii au dorit sa fie liberi sa isi faca meseria facand compromisuri, nu necesare dar impuse de societatea in care au trait !
Si tine minte domnule ca asa s-a intamplat cu multi altii nu doar cu actorii sau regizorii....
si in plus, daca nu stiai afla ca majoritatea membrilor de partid erau oameni bine pregatiti si cu performante in munca si profesia lor. Au intrat in partid sau au fost obligati sa intre si au acceptat tocmai ca sa nu fie marginalizati si sa isi poata face meseria, sa-si valorifice capacitatile si ideile.
Poate ca nu a fost bine, insa a fost un mod de trai si o solutie pentru a avea o familie linistita si sa isi creasca copiii.
Uite ce greutati avem noi acum cu copiii si cu scoala si etc.. Retine, ca nu fac apologia comunismului nu incerc sa preaslavesc nimic, dar incerc sa fiu realist si sa inteleg de ce unii au procedat intr-un anume fel.
Si acum sunt foarte multi care, in numele democratiei si libertatii isi slavesc patronii, isi calca in picioare angajatii/subalternii si ignora orice ii poate opri de la a linge funduri care pot oferi un loc in fata la impartieala ciolanului.
Diferentele ...? poate sunt, insa esenta ... !
Numai bine !
cei tineri sa nu uite ca a trait intr-o tara cu 4.000.000 de membrii de partid si probabil 80% dintre adulti au erau informatori ai securitatii.
A fost Sergiu N. un privilegiat al fostului regim? probabil ca DA.
putea Sergiu N sa faca alt tip de filme iesite din dogma de partid? probabil ca NU
a facut filme bune? DA
Cine vorbeste de spalat pe creieri habar nu are ce societate a fost inainte de 89. In acea perioada fara Internet, telefoane mobile, Facebook, cu mancare limitata, cu frig in case si cu lipsuri de toate felurile si cel mai important cu firca si teroarea zilnica ca poti fi arestat ... toti eram spalati pe creieri zilnic de la gradinita pana la stadiul de adult. fratii se turnau intre ei, copii isi turnau parintii, oamenii mureau la canal fara lumanare.
daca astazi poti sa fii capsunar in Spania atunci tot ce iti puteai dori ca tanar absolvent era sa nu ajungi intr-o zona miniera unde erai automat distribuit de partid.
Sergiu N. chiar daca a fost privilegiat al regimului a facut filme bune care au reusit sa mentina moralul unui popor zdrentuit, infometat infricosat si cazut la pamant.
RIP
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-13939309-debenedetti-omul-care-ucide-internet-pentru-denunta-slabiciunea-presei-retelelor-sociale.htm
sfinte sisoe, apara-ne de copilareli, ca de monstruozitati nu ne temem!
contine adevaruri si nu este rau scris, dar momentul este ales prost.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe Nicolaescu. fara doar si poate a fost o persoana controversata de care se va scrie mult si nu intotdeauna bine.
Serios vorbind, ce ar merita totusi vazut din lista sa de filme? Cum e scurt-metrajul sau de debut?
Ca de altceva nu a avut parte.
Dar sunteti prea orbiti de ura sa mai ... fiti normali.
Daca excludem generatia de artisti "creata de Ceausescu" - si mor pe rand toti - ce mai ramane ?
Ce a fost creat cu adevarat remarcabil in 23 de ani de "democratie originala" ?
Care este alternativa oferita in materie de arta/divertisment (si nu numai) ?
Omul zice bine - si subscriu : "Bendeac si Vacanta Mare " - asta e alternativa ?
Ma lipsesc de ea.
Inainte sa improscati cu noroi ca apucatii (si constat consternat ce perceptie negativa a lui Nicolaescu exista) ganditiva ce ati facut voi, ce am facut noi, ce a facut Romania in 23 de ani de libertate ?
Faptele vorbesc !!!
Nu vorbele postacilor, formatorile de opinie de 2 lei de pe toate gardurile.
Si faptele arata groaznic.
Eu inteleg ca aia au fost comunisti, rai, etc, etc. Dar acum - constat retrospectiv - ca au creat o identitate nationala, (prin excerbarea unor mituri e adevarat) au incercat sa creeze o aura acestei natii. Nu ca asa era natia asta (dimpotriva), dar ca sa poata ridica fruntea din tarana si sa realizeze ceva.
E nevoie de o motiva psihologica pt. mase.
Acum, in libertate, ne ca..m pe tot ce au construit ei, si ne distrugem toate valorile posibile, de parca suntem proprii dusmani.
Suntem plecati la "capsuni", la buzunarit pe dincolo. Nu cunosc roman mandru de Romania. (Sa puna steagul) Toti romanii injura pe ceilalti romani.
Asta s-a creat "cu grija" in cei 23 ani de democratie.
Asta spune multe despre acest popor.
Deci daca compar cele 2 parti .... consider ca tre sa fii putin nebun sa nu vezi nonvaloarea oferita in schimbul "fostelor glorii" - e adevarat patate uneori.
"Vocea Rusiei:" - ziar al autoritatilor ruse - profund antiromanesc - considera ironic ca Romania este o colonie. Corespunde celor 2 criterii principale: depinde de finante externe (FMI, BM) si nu are valori proprii (pt. ca si le distruge sistematic prin actiunea dirijata a intregii mass-mediei).
Asta ar trebui sa-ti dea de gandit.
Nici Cartarescu nu mai are mult pana ce se satura de proletcultistii lui Voiculescu.
Asta-i marea hiba a Romaniei acum, ca reperele, morale si culturale, chiar atunci cand exista, nu sunt luate in serios. Cei care urla mai abitir sunt auziti doar.
Recunosc de la inceput ca nu sunt de acord cu aproximativ 85% din cronicile pe care le scrieti, dar nu m-am obosit niciodata sa contrazic parerile dumneavoastra, cu siguranta, mult mai documentate decat gusturile mele indoielnice de simplu privitor. Si de ce v-as fi contrazis? Aveti dreptul la o parere.
Ei bine, azi vreau sa imi exprim si eu una.
Pot sa apreciez ce a facut Orson Welles in Citizen Kane , pot sa inteleg de ce a luat 9 Oscaruri Pacientul Englez si la fel de bine pot sa ma amuz ca Procesul de la Nurnberg nu a luat Oscar intr-un an in care l-a luat un film ca West Side Story. Adica vreau sa spun ca am vazut cateva filme la viata mea. Nu pretind ca am cea mai vasta cultura cinematografica, dar vreau sa cred ca am inteles cate ceva din acest fenomen pana acum.
Langa toate filmele mentionate, imi plac filmele lui Sergiu Nicolaescu si imi vor ramane foarte multe scene in minte. Pur si simplu. Pentru ca sunt unul din multii fani "paradoxali", cum ii numiti dumneavoastra, a celui ce a trecut in nefiinta azi.
Si mi se pare in cel mai bun caz hilar ca l-ati gasit tap ispasitor pe Sergiu Nicolaescu si filmele sale pentru supunerea unui neam intreg in fata comunismului. Daca tot sustineti ca istoria prezentata in filmele lui nu este cea reala (si probabil ca nu este, aflam incet-incet acest lucru), ati fi putut fi mai obiectiva si sa mentionati ca obedienta e o trasatura de caracter a acestei natii de sute de ani, daca nu de la inceput, din pacate. Nu doar Sergiu Nicolaescu e de vina ca dumneavoastra si contemporanii ati inghitit niste lucruri absolut inexplicabile atatia ani.
Citind cronica dumneavoastra, imi vine in minte un singur lucru, celebrul vers al lui Eminescu: "E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune". E motivul pentru care peste 20 de ani o sa imi amintesc de filmele lui Sergiu Nicolaescu si nu de cronica dumneavoastra de azi.
Si sergiu nicolaescu a facut tot asa: nea marin miliardar, capcana mercenarilor, dacii(gerula, bastus), filme bunicele cu personaje memorabile interpretate de Nemuritorii nostri actori.
in ceea ce priveste coaborarea cu regimul si superficialitatea filmelor sale ele sunt de reprosat, dar tinand cont de circumstante omul nu merita criticat in halul asta in ziua mortii sale.
Nu va cunosc si nu v-am jignit. Daca puteti purta o discutie civilizata, o facem cu placere.
Rusine chiar nu imi este, si nu cred ca trebuie sa va explic dumneavoastra de ce. Ca sugestie, o privire in oglinda inainte sa strigati altora "Rusine" s-ar putea sa ajute.
Referitor la istorie, va recomand ultima carte a profesorului Lucian Boia. Daca si dumnealui trebuie sa ii fie rusine, atunci chiar sunt linistit.
Toate cele bune, si priviti viata mai senin, e inceput de an, pacat sa il umpleti de ura din prima zi.
Toate cele bune!
Pentru o tara care alege atat de prost in continuare dupa 22 de ani de libertate, mi se pare amuzanta si usor iritanta, in acelasi timp, pasiunea pusa in politica.
atat aveam sa-ti spun/ nu am argumente sa te contrazic .... ori, nu merita sa ma obosesc.
Eu tot ma mir ca lumea nu se trezeste si nu incepe sa-i pese de executarea Ceausestilor IN ZIUA DE CRACIUN.
Nici mie nu mi-a pasat, dar in ultimi 2 ani ma tot gandesc ca totusi pare a fi fost un scenariu satanic (ca sa exagerez) (nu cred in coincidente), o palma peste obraz data poporului, nu lui. Pedeapsa cade asupra poporului. (La final cand s-au linisti apele s-a vazut ca doar in Romania s-a lasat cu varsare de sange si cu executii de sefi de stat in ZIUA DE CRACIUN). E important asta pt. ca simbolurile au un rol special in istorie.
Asa ca ma indoiesc si eu de calitatile de om ale ... poporului in genere.
Daca as fi auzit regrete, ca ziua a fost aleasa prost, etc, mai erau sperante.
Cum ziceau si altii, ziua a fost aleasa prost. Si pt. acest articol. Ce sa-i faci. Suntem necrofagi.
"Mi-e scarba" si mie. Ca sa-l citez pe incomod1.
Ce sa-i faci ?
O fi ... reala ???
Si, oricum: Sarmizegetusa NU a fost singurul lucru distrus! Au existat distrugeri SI mai rele - numai de dragul unor "efecte" frumoase, spectaculoase samd...
Cine ar avea rabdare sa cerceteze, ar descoperi multe... >:
Iata o afirmatie care spune totul despre ego-ul Marelui Artist.
Credeti ca era mai bine sa nu fi existat Sergiu Nicolaescu ?
Un lucru e clar: omul a avut talent si a fost un profesionist adevarat. A iubit filmu si pentru el a facut si niste compromisuri greu de digerat de unii. Insa incercati sa va imaginati acum putin filmografia romaneasca fara el.
In rest sa ii fie tarana usoara...
Poate ca a reusit totusi sa sara din fata locomotivei ?
"A fost un artist emblematic decenii de-a rândul, un profesionist al cinematografiei române, un dinamizator al vieţii cinematografice, un cavaler romantic cum l-am simţit cu toţii în «Orient Express" (citat din Tudor Caranfil)
Unele filme imi plac, altele nu.
Banuiesc ca si pentru tine e la fel.
Problema este, poti vedea un film de 20 de ori si sa-ti faca la fel de multa placere ?
Daca da, este un film bun pentru cel care-o face.
Am vazut 4321 o singura data, am fumat si un pachet de tigari ca sa pot rezista, dar nu cred ca l-as revedea.
Am vazut "Filantropica" de vreo zece ori si tot imi place.
Care e problema ? Mai vezi si tu 4321 de zece ori si apoi scrie pe net !
Cel putin, mie, filmul mi-a placut. Sper sa nu-ti provoace greata parerea asta personala, pe care o am eu de la mine, adica, ca sa fiu mai clar, ca asa ma duce pe mine capul asta natang, incapabil sa inteleaga vasta ta cultura intelectuala.
Paradoxal, putem face o paralelă (forţată desigur) între "efectul" Nicolaescu şi "efectul" Ingmar Bergmann. Sigur, între titanul cinematografiei mondiale, suedezul Bergman şi al nost Nicolaescu nu avem a face vreun efort comparativ, ar fi total inutil. Dar Bergman a avut nu numai în Suedia ci în toate ţările nordice o asemenea statură dominantă încât, cu tot geniul său, efectul produs asupra altor cineaşti a fost devastator. Cât a fost în viaţă, nicio altă personalitate cinematografică nordică nu s-a putut dezvolta....
Dar faptul ca negativul filmului sau "Suta de lei" a fost ars din ordinul personal al Elenei Ceausescu va spune ceva? Iar asta pe vremea cand Sergiu Nicolaescu era in culmea gloriei. De ce oare, ma intreb?
Iată de ce nu am nicio consideraţie pentru S.N. tocmai datorită răului pe care l-a făcut şi nu datorită creaţiei sale mediocre, lipsită de orice fior artistic. A făcut film de consum în comunism tot aşa cum Păunescu a vândut surogat de libertate cu Cenaclul Flacăra. Au fost doar nişte debuşee lăsate de sistem să funcţioneze exact pentru a oferi astfel de debuşee şi iluzii.
Aveţi cunoştinţă de vreo scenă dintr-un film de-al lui SN să fi fost cenzurată?! Eu nu am auzit...
PS-Si azi trebuie \”sa dai dovada\” la partid sau la un politician ca sa obtii bani pt. un act artistic.
Tinerii azi idealizeaza filme slabe pt. ca ei cauta candoarea. Pistruiatul de ex. este un film tezist (comanda PCR) si prost jucat. Personajele vorbesc ca niste papusele cu cheita, f. artificial. Pt. noi copiii de atunci era oarecum amuzant, dar alea cu Comisarul MOldovan erau mai faine.
M-a socat ca strainii "pretuiesc" un film la care nici nu prea te tpoti uita pana la sfarsit.
Am vazut si un film turcesc super premiat - in acelasi registru- "Once upon a time in Anatolia". M-a socat si in cazul asta.
Concluzia mea: nu ne putem lua dupa premiile luate. Cred ca au anumite ratiuni in spate. Ni se spun doar premiile dar nu si ratiunile din spate. Ca doar suntem pulime si nu tre sa stim tot.
Daca ratiunea s-ar manifesta in capul spectatorului / cititorului si nu ar fi cautata prin spatele a ceva / cuiva ar mai da si tara asta inainte.
La un produs din supermarket nu conteaza doar pretul ci si multe alte informatii.
Asa si la un film. Nu conteaza doar premiul. Ci si multe altele.
Daca Cannes alege sa dea premii unor filme, eu ma uit la ele si nu vad nimic chiar asa de deosebit, incep sa fiu nedumerit.
Apoi vad ca se intampla an de an.
As vrea sa se explice putin public cum gandeste juriul ala.
Nu-i suficient sa se comunice doar premiul.
Tocmai pt. ca "inteleg", ar trebui sa se oboseasca sa-mi spuna ceva si mie.
Dar ei ne trateaza ca pe pulime. (Adica nu existam, nu contam).
Daca nu-mi place 4,3,2,1 ... nu e cazul sa fiu atacat. Dar ma rog.
@Kute: si tu esti in pulime. Atata timp cat nu contezi, cat parerea ta este stearsa cu buretele la un semn ....
Se intampla ceva interesant pe Hotnews (devine material de studiat cum se pot neantizata parerile). Devine regula sa voturile sa mearga spre 0 acolo unde cineva atinge un subiect sensibil. Adica oricati il sustin pe unul, se aduna la fel de multi care l-ar distruge. Ciudat "echilibru".
PS - Filmele dlui. Mungiu sunt la fel de teziste si propagandistice ca "Zile fierbinti". Evident, pt. alti stapani.
"Moartea domnului Lazarescu" va fi la fel cu a mea, si asta ma pregateste de EXIT :). Dar nu ma incurajeaza :(
"California dreaming" ar fi putut fi un film de Oscar.
"A fost sau n-a fost", ca si "4 saptamani etc", doua porcarii, apreciate doar pentru ca fac rau Romanie. iParerea mea...
1. cred ca nu s-a dat spaga, bazandu-se pe notorietatea regizorului
2. Sistemul ticalosit, bijbiie in diagnostice incepand cu doctorul de familie si continuind pe la diversi specialisti in slujba statului care se mai uita la niste analize si radiografii etc aproximativ , cu incercari de retete, poate te faci bine.Dupa ce epuizezi increderea in sistemul de sanatate al statului, ajungi la cine stie ce tomograf si alte aparate de ultima ora si iti descopera o boala cumplita.Atunci ti se spune: de ce ai stat atat timp ( departe de ultimele performante pe bani grei).Deci S.N cazut in drum spre garaj, si-a fracturat citeva coaste care au intepat putin plamanii ( incepe infectia), eventual s-a lovt si in abdoment in zona apendicitei.Pipaielile si ceva analize, filme, nu au evidentiat un diagnostic sumbru.Vezi ultima internare cand se discuta despre o posibila operatie la plaman/afectiuni digestive si apoi operatie de peritonita fatala in majoritatea cazurilor.Oare nu putea sa fie deagnosticat de la inceput , de Sistemul ticalosit ?Ce-i mai trebuie?De ce trebuie sa plece omul la mari spitale sau clinici in strainatate?Ce au ei? Doctori romani si aparate performante.Se poate dota sistemul cu asa ceva, ca pe la parlament, unde s-au dotat cu Laptopuri pentru vizionat filme porno si altele , pe banii contribuabililor.Pe cine ati ales dragi concetateni, de se intampla asemenea nenorociri inocente?
Dar sistemul nostru de sanatate nu este singurul care s-a dezvoltat haotic si nu s-a organizat cum trebuie. La fel stau lucurile si in alte domenii ale sectorului public: educatie, ordine publica, cultura, aparare, etc.
Dupa 23 de ani de la Anul 1989, ne lipseste managementul eficient la nivelul institutiilor statului si asta nu pentru ca noi romanii de rand nu l-am dori, ci pentru ca interese meschine, individuale sau de grup (de ex. de partid) au fost puse mereu inaintea celor publice sau nationale.
Din pacate, mai avem nevoie de multi ani, poate chiar zeci de ani pentru a ajunge la nivelul de educatie civica a celor din tarile pe care le consideram civilizate. Astfel incat, majoritatea romanilor sa fie cu adevarat constienta atunci cand se prezinta (sau nu se prezinta) la vot.
Dar voi ce faceti? Voi sunteti cei care va intrebati :de ce sa citesc o carte, cand pot sa astept sa apara filmul!!! Iar atunci cand apare filmul ......asa apar criticii de 7 arte....Si nu in ultimul rand , nu uitati MUNCA in sine, soricei de birou .Faceti ceva cu mainile voastre, dar e greu, stiu.Mai usor e sa stam ,sa privim,detasare maxima,iar la sfarsit , bineinteles ca cel putin o duzina se regasesc in : CE-I ASTA!PAI IO FACEAM DE 100 DE ORI MAI BINE. CEL PUTIN. Vorbesc de munca unor mari actori romani, dar sa nu-i uitam pe cascadori si diferitele cascadorii, unele unicat la vremea lor.
Eu consider ca este un mare roman,om care-si iubea tara! Nu uitati din ce fel de familie venea inainte de a-l critica :pe el si,sau opera.
Dumnezeu sa-l ierte! Sa-i fie tarana usoara!
cu tarana usoara nu se poate ca e ars...
Probabil varianta cinematografica in China a cutiilor vietnameze cu creveti din alimentarele romanesti. (culmea, acelea-mi placeau; si azi imi mai prepar din cand in cand)
Odihneasca-se in pace!
Cum ar fi "Restul e tacere"? De "O vara de neuitat" filmul lui Lucian Pintilie? Vi le recomand, poate va mai trece dorul de Sergiu Nicolaescu si va mai vine inima la loc ca se mai fac si filme care nu descriu viata intre blocuri.
PS in epoca in care se desfasura actiunea nu erau prea multe blocuri, iar in "O vara de neuitat" era totusi salata, fara hypermarket.
El pare a fi respectat banii, succesul, FSN-PSD ....nici urma de principii crestine .
Duca-se ....unde-o ajunge
- de ce v-ati pastrat "dezvrajirea" pentru ziua decesului unui OM?
- ce rautati aveti sa-i reprosati lui, ce marsavii cu intentie comunista?
Probabil ca unele dintre filmele lui sint mai slabe decat altele, ca unii regizori s-au sufocat la umbra lui, ca el a beneficiat de mai multe favoruri decat alti regizori.
Dezamagitoare cuvinte, intr-o zi trista. Ramane disparitia unui OM, care a facut ceva, a muncit, a creat. Numai cine nu munceste, nu greseste. Dumnezeu sa-l odihneasca!
In primul rand, articolul acestei doamne, Iulia Blaga. Nu stiu cine este (si nici nu m-am obosit sa caut pe "goagal"), inteleg ca este critic de film. Un singur mesaj (asemanator domnului Calin Pop de mai sus): doamna, peste ani, eu le voi arata copiiilor mei: Mihai Viteazul, Nemuritorii, Mircea, Capcana Mercenarilor. Credeti ca imi voi aduce aminte de dumneavoastra?
In al doilea rand, cred ca era de o minima decenta sa lasam mortii sa se odihneasca si sa nu ne apucam sa ne dam cu parerea in ziua mortii unei persoane.
Apoi: da, Mungiu, Puiu, Giurgiu: sunt talentati iar filmele lor sunt bune si iau premii. Insa Mihai Viteazul n-a luat nici un premiu (sau cel putin nu stiu eu), dar ma face mandru ca sunt roman (si oricine cu putin creier in cap va admite ca avem putine motive de asemenea mandrie si ca trebuie sa le pretuim si sa le protejam). Filmele lor nu ma fac mandru ca sunt roman, ci, dimpotriva, imi exhiba realitatea hada, pe care oricum o cunosc. Da, foarte realiste, de-aia iau si premii - dar atat. E bine ca iau premii, si acesti regizori ma fac mandru ca sunt roman. Dar, cred eu, avem nevoie si de filme precum cele istorice pe care le-a facut Sergiu Nicolaescu. Si de alte filme (regizate, de ce nu, de acesti regizori) care sa nu imi arate doar uratenia de a fi roman.
Si, nu in ultimul rand: da, o fi beneficiat de favorurile fostului regim, la fel cum in 1989 a stiut sa schimbe macazul cand trebuia. Da, dupa 1989 a facut si filme proaste: din cele 12, cred ca doar Oglinda, Triunghiul Mortii si Carol merita o oarecare atentie, in timp ce Orient Express, 15, Poker, Supravietuitorul, Punctul Zero, sunt cel putin slabe. Dar, sincer, ma bucur ca cineva a facut Mihai Viteazul, Nemuritorii, etc. Si gasesc ca este normal ca astazi, cand acest om a murit, sa-l lasam sa se odihneasca in pace si sa uitam pentru o zi-doua, si defectele si greselile sale (caci, nu-i asa, nimeni nu e fara gresala).
Am participat la priveghiuri la tara si acolo neamurile si cunoscutii defunctului nu ezitau sa vorbeasca sincer despre acesta: cu bune si rele.
Parerea mea e cam asta. Total distinct de ce ai etalat tu. Umirea mare este ca art tau este recomandat de Dan Tapalagă. Incep sa ma indoiesc si de calitatea lui de jurnalist.
http://www.bacaoanu.com/5939/
Si de bine si de rau.
E adevarat, Sergiu Nicolaescu facut si filme de public (Cu mainile curate, Mihai Viteazu, Nea Marin mililiardar) si filme de arta (Osanda, Si atunci i-am condamnat pe toti la moarte, Orient Express) si filme proaste (Poker) dar si destul de curajoase politic (Oglinda).
Dar, daca tot suntem intr-o minunata lume capitalista, de ce sa nu pomenim de banii pe care i-a adus tarii prin vanzare unora dintre productii in toata lumea (Dacii, Mihai Viteazu).
Si ca sa inchei, mai bine revad a 30-a oara "Cu mainile curate", decat vreun film tip ProTV prime time.
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l judece pentru cele facute si pentru cele nefacute !
Ceea ce ma consoleaza, prostii vor fi intotdeauna pe primu loc.
Mergeti baieti la filmele alea bune, cu exorcisme, gen Dupa dealuri, si observati ca popii de acolo sunt comunisti, sau maicutele, sau doctorii, oricum nu conteaza, anticomunist sa fie si asa sa dea Domnu !
Politruc... Filme neinspirate...
Corect Katz Kitty! Filmele citate, desi necenzurate (de cca. 20 ani) nu au facut mai multi spectatori (in capitalism, a se citi bani) decat un singur film al lui Nicolaescu .
Ceea ce pot spune cu siguranta: NOI ROMANII STIM SA NE OMORAM ARTISTII, EROII, OAMENII MARI, SA-I TARAM PRIN MOCIRLA, STIM A NE STERGE SI DISTRUGE REPERELE. Nu-mi plac filmele de Nae Caramfil, desi le-am vazut ca nu au fost cenzurat de nimeni ( din pacate). Daca plecau si Florin Piersic sau Sergiu Nicolaescu chiar ca traiul in Romania ar fi fost insuportabil. Eu aveam 20 ani la revolutie si am vazut filme si pe vremea cealalta si pe asta. Dar, scuze ca va contrazic, chiar nu prea am mai vazut filme romanesti bune dupa revolutie, desi as fi vrut.
Oameni buni, sunteti intoleranti si confundati
asta cu faptul ca aveti in mod absolut dreptate si gusturile cele mai bune . Este democratie! Puteti sa va uitati la ce vreti! ...Chiar si la un film de Nae Caramfil sau de alt regizor. Lasati-ne cu vraja cu dezvrajirea. Schimbati canalul, site-ul, s.a. sau duceti-va la psiholog. VORBITI DESPRE SERGIU NICOLAESCU, A FOST UN PROFESIONIST in primul rand. Nu-l cunosc ca om.
Sergiu Nicolaescu??? Sinteti siguri?
Ba, pe IMDB "Mihai Viteazul" are un scor de 7,8 primit de la nici 5000 de votanti.
"The Godfather" are 9,2 de la 650.000.
Despre ce vorbim aici??? Comparam mere cu seminte de rosii?
Sergiu Nicolaescu a fost un regizor mare. Cel mai mare din familia lui, de la scara lui, din tara lui, atita timp cit tara lui a fost sigilata pe vremea comunistilor.
Cum a iesit Romania in lume, cum altii au fost cei care au cistigat premii.
Ce dracu', ba, nici macar de Kusturica nu vorbim!
E valabil si pentru "marii" actori romani: Tamara Buciuceanu Botez, Caramitru, Amza Pellea, Dem Radulescu, Rebengiuc, Florin Piersic, atitia si atitia monstri sacri... cum treci granita cum n-a auzit nici dracu' de ei. Du-te-n Congo si spune Al Pacino si ai toate sansele sa-ti faci un prieten. Si spune Sergiu Nicolaescu si daca obtii o ridicare din umeri esti norocos.
http://www.vidhit.net/en/wag-the-dog-online.html
Rusinica !
Oameni buni, vedeti filmele si lasati la o parte "problemele" politice !
Filmul trebuie sa faca bani, asta este ideea americana si INDB-ul. In rest fiecare trebuie sa judece cu capul lui si sa nu cada prada... prejudecatilor.
Sunt filme sovietice exceptionale, sunt filme cehesti exceptionale, chiar si unguresti (va recomand "Si vrabia e o pasare").
Dar, vorba lunga, saracia omului....
Libertatea de-a fi complet impotriva celorlalti ani (vreo 45) de sclavie.
Dupa cum a fost si in cei 20 de ani de "libera exprimare"
Am vazut filme "comuniste" indreptate contra chiaburilor sau patronilor (vezi "Patima").
Am vazut filme "capitaliste" pline de "bun simt" (Liceenii rock and roll).
Exista un factor comun ? Desigur, denigrarea tuturor realitatilor. Asa faci bani, dai in cel care e la pamant ! Catch as can catch !
Banul sa traiasca, ca prostii e multi !
"Two legs bad, four legs good"
Sa va traiasca toate cele patru picioare !
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA.