Pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dobrogea au intervenit timp de aproximativ 17 ore pentru stingerea unui incendiu izbucnit inca de sambata, care a cuprins vegetatia uscata de pe circa 300 de hectare, in zona Corbu - Vadu. informeaza Agerpres. Reprezentantii ISU sunt si in prezent la fata locului pentru ca focul mai arde mocnit in anumite locuri.

Zona unde s-a produs incendiul este la limita Rezervatiei Biosferei Delta - Dunarii si au fost afectate specii de reptile, broaste testoase si pasari.

Interventia pompierilor a fost ingreunata atat din cauza vantului puternic, care si-a schimbat de mai multe ori directia de la izbucnirea focului, cat si de faptul ca terenul in zona este accidentat si mlastinos, potrivit Mediafax.

In prezent, focul a fost izolat, iar pompierii sustin ca ar putea fi stins in curand daca nu se modifica din nou directia vantului.

Valoarea pagubelor urmeaza sa fie estimata de specialisti dupa stingerea focului. De asemenea, tot dupa ce incendiul va fi oprit va fi stabilita si cauza izbucnirii focului.

Conform ISU, este posibil ca si de aceasta data cauza producerii incendiului sa fie neglijenta unor persoane care au aruncat la intamplare chistoacele nestinse de tigara sau au facut foc fara sa-l stinga definitiv.

In urma cu patru ani, presedintele organizatiei Oceanic Club, Razvan Popescu Mirceni, a protestat in fata Prefecturii Constanta cu zeci de broaste testoase moarte asupra lui, fata de ignoranta autoritatilor privind distrugerile din Rezervatia Biosfera Delta Dunarii in urma deselor incendii provocate in zona.

''Nimeni nu ne baga in seama, dimpotriva, am fost luati in deradere, iar administratia Biosferei Delta Dunarii a concluzionat ca in urma incendiilor nu au fost specii arse si nici pagube materiale, cu toate ca, pe doar 2.000 de metri patrati ecologistii au gasit circa o suta de testoase arse'', a afirmat la vremea respectiva Popescu Mirceni.

Update1: Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, sustine ca in urma incendiului de la Vadu cele mai afectate au fost insectele, broastele, reptilele si serpii, care nu s-au putut retrage in timp util din calea flacarilor, si mai putin pasarile, care sunt pregatite de zbor.

Update2: Potrivit reprezentantilor ISU Dobrogea, incendiul a fost stins, duminica, in jurul orei 15.30, dar patru subofiteri vor mai ramane cateva ore sa supravegheze zona pentru ca a se convinge ca nu exista riscul reaprinderii incendiului.