Cei 21 de acuzati arestati preventiv in dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanta raman incarcerati, dupa ce instanta suprema a decis prelungirea cu inca 30 de zile a mandatelor emise pe numele lor, informeaza Mediafax.

Astfel, au ramas in arest, printre altii, Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, comisionarii vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan, Sunai Cadir, director al Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, Aurelian Pilca, Mihai Culea si Laurentiu Catargiu.

In acest dosar au fost arestati preventiv initial si Laurentiu Mironescu - fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Liviu Bratu - adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Adrian Patrascu - ofiter de politie, comandant al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Corneliu Paun.

Acestia au parasit arestul preventiv in urma deciziei din 21 iunie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori.

In acest dosar este cercetat si senatorul PDL Mircea Marius Banias, in cazul acestuia procurorii luand masura interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, este considerat de procurorii anticoruptie "leader" al grupului infractional, care derulau afaceri ilicite in Portul Constanta.

Procurorii il acuza pe Eugen Bogatu ca "s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan", dar si ca "a intervenit" la Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, pentru a ajuta o firma sa importe ilegal marfuri subevaluate.

Bogatu este acuzat ca, in 22 octombrie 2010, "a ordonat blocarea completa a tuturor marfurilor importate prin Biroul Vamal Constanta-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu, actionar la SC Fotbal Club Progresul Bucuresti SA, si Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa sa isi achite ᅡtaxeleᅡ catre membrii grupului infractional".

Potrivit DNA, in perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatu au aderat Sunai Cadir, director al Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, Liviu Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea si Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea. Potrivit procurorilor, acestia "au aderat si sprijinit grupul infractional organizat prin folosirea in mod discretionar a functiilor publice detinute".

Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, singur sau ajutat de doi subordonati de-ai sai - Adrian Milea si Valentin Rosculet -, prin intermediul comisionarului Dragos Iulian Tudoran, "a pretins diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali si importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Mihai Culea si Laurentiu Catargiu".

Olteanu a cerut bani si atunci cand importurile erau ilegale, dar si atunci cand toata marfa pe care comerciantii vroiau sa o aduca in tara venea legal, insotita de toate actele necesare.

In unele cazuri, tot in schimbul unor sume de bani, Olteanu "a pus la dispozitia membrilor grupului informatiile necesare desfasurarii activitatilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea".

In acelasi scop, un alt inculpat din dosar, Ioan-Dan Didilescu, inspector vamal in cadrul DJAOV Constanta, i-a cerut unui comisionar vamal "diverse sume de bani".

Intre numele inculpatilor din acest dosar apare si cel al comandantului "Grupului de Nave" Constanta, Adrian Sorin Patrascu. Acesta este acuzat ca, in lunile iunie si septembrie 2010, "a pus la dispozitia inculpatilor Guo Ning, comerciant chinez, si Valentin Tiripan, comisionar vamal, informatii confidentiale detinute in virtutea atributiilor de serviciu si de natura sa le protejeze acestora activitatea infractionala". El a primit de la cei doi, potrivit procurorilor, "marfuri importate din China si bauturi alcoolice".

O alta fapta consemnata de procurori s-a petrecut in 16 februarie 2011, cand Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, ar fi primit de la comisionarul vamal Dragos-Iulian Tudoran 5.700 de dolari americani "pentru a incheia in mod ilegal sase operatiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia".

"Grupul infractional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, in vama Constanta, prejudicia bugetul de stat cu sume intre 50.000 si doua milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare transport. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.186,12 lei si 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal", potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.