Imi place Romania! Israelului ii place Romania! Acestea au fost printre primele cuvinte ale primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, dupa o intrevedere de la Palatul Victoria cu Emil Boc. Vizita lui Netanyahu este un eveniment important avand in vedere ca in ultimii 20 de ani niciun premier israelian nu a mai calcat teritoriul Romaniei. Un subiect de discutie intre cei doi premieri a fost...branza de casa. In Israel, atentia publica este concentrata asupra branzei de casa, a explicat Netanyahu. "Este prima vizita a unui premier israelian in Romania dupa 1989, e un bun moment pentru a intari si extinde colaborarea noastra", a declarat la randul sau, Emil Boc. Acesta a spus, cu aceasta ocazie, ca Romania sustine reluarea rapida a negocierilor directe intre parti in Orientul Mijlociu. Emil Boc si omologul sau israelian au stabilit o intalnire interguvernamentala, la Ierusalim, in noiembrie.

Benjamin Netanyahu cu Emil BocFoto: Hotnews

Israelul doreste sa dezvolte relatia cu Romania mai ales in domeniul agriculturii si industriei alimentare. Netanyahu considera ca o prezenta mai mare a produselor romanesti pe piata israeliana ar putea determina o scadere a preturilor. Premierul israelian a dat chiar si un exemplu de subiect de discutie cu premierul Emil Boc: branza de casa. Motivul acestei teme de discutie este ca in Israel atentia publica este concentrata asupra preturilor la branza de casa.

  • "Romania a fost intotdeauna alaturi de Israel si avem o relatie unica pe care trebuie sa o extindem pe domenii concrete. Am discutat despre unele dintre ele, securitate, apa, agricultura si le vom relua in noiembrie la reuniunea interguvernamentala de la Ierusalim. Dar am discutat de asemenea si despre branza de casa. Va puteti intreba de ce am discutat despre branza de casa. Israel are acum multe dificultati, provocari, cum ar fi Iranul, Hesbollah...dar cine a fost in ultimele doua saptamani in Israel a vazut ca atentia publica este concentrata asupra branzei cu casa, asupra pretului acesteia", a spus Netanyah.

Potrivit acestuia, nu exista prea multa competitie pe piata israeliana a produselor lactate, iar pentru Romania poate fi o mare oportunitate.

  • "Noi avem putina apa, voi aveti multa apa, voi aveti mai mult teren, noi avem putin teren. Si credem ca se poate beneficia de mai multa competitie in aceste domenii ale agriculturii si industriei alimentare. Competitia duce la preturi mai joase si produse mai bune, deci aceasta este si in beneficiul dumneavoastra si al nostru".

Emil Boc: Statul Israel este partenerul-cheie al Romaniei in Orientul Mijlociu

Premierul roman a precizat ca a existat un schimb de opinii si in ceea ce priveste perspectivele evolutiilor din regiunea Orientul Mijlociu. Cu aceasta ocazie, a spus ca Romania sustine reluarea negocierilor directe intre parti, ca unica solutie de asigurare a climatului de pace in Orientul Mijlociu.

  • "In spiritul pozitiei constante pe care Romania a abordat-o intotdeauna in chestiunea procesului de pace in Orientul Mijlociu, am reafirmat inca o data sustinerea tarii noastre pentru solutia celor doua state pentru doua popoare care sa convietuiasca alaturi in pace si securitate, fara solutii unilaterale. Solutia negociata intre parti este singura de natura sa asigure o baza reala si solida pentru o pace durabila si corespunzatoare. De aceea, am subliniat necesitatea reluarii cat mai curand posibil a negocierilor directe intre parti", a spus Boc.

Premierul a mai spus ca intre cele doua tari exista o traditie lunga de colaborari care sunt consolidate de "foarte multi cetateni israelieni care au legaturi in Romania, dupa cum foarte multi cetateni romani au legaturi in Israel"

Boc a mai spus ca domeniile prioritare de colaborare romano-israeliana vor fi agricultura, energia, infrastructura, apararea, turismul. In luna noiembrie va avea loc o intalnire interguvernamentala in vederea concretizarii proiectelor comune de dezvoltare.

  • "Am stabilit sa avem o foaie de parcurs a relatiilor noastre bilaterale, am convenit ca in luna noiembrie sa avem o intalnire interguvernamentala pentru a concretiza proiectele noastre de dezvoltare si am stabilit cateva domenii-cheie importante de colaborare si m-as referi foarte pe scurt la agricultura, energie, infrastructura, dar si la ceea ce inseamna cooperarea in domeniul apararii, pot sa spun ca avem o colaborare excelenta, dar si in domenii ca turism, sanatate sau mediu', a spus Boc.

In acelasi timo fi discutata si posibilitatea suplimentarii numarului de burse pentru studentii israelieni care doresc sa studieze in Romania si pentru tinerii romani care vor sa invete in universitatile din Israel.

"Eista relatii excelente intre universitatile din Romania si universitatile din Israel pentru intarirea colaborarii pe acest domeniu, pentru multiplicarea numarului de burse existente in Romania si Israel pentru cercetatori, pentru cei care studiaza", a precizat Boc.