Guvernul Romaniei nu respecta in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane si nu a prezentat o situatie privind anchetarea traficantilor care exploateaza victimele prin munca, noteaza Raportul Departamentului de Stat al SUA, publicat de Mediafax.

In documentul Departamentului de Stat american se arata ca Romania este sursa, tara de tranzit si de destinatie pentru barbati, femei si copii exploatati prin munca si femei si copii supusi traficului de persoane.

Romanii sunt exploatati in agricultura si munci manuale si sunt fortati sa cerseasca in Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta, Belgia si Statele Unite.

Barbati, femei si copii din Romania sunt victime ale prostitutiei in Italia, Suedia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria, Elvetia, Cehia, Danemarca, Brazilia, Norvegia, Ungaria, Slovenia si Franta.

Romania este o tara de destinatie pentru grupuri mici de femei din Republica Moldova, Columbia si Franta, care sunt obligate sa se prostitueze, precum si pentru barbati din Honduras, exploatati prin munca, se arata in Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane.

Guvernul Romaniei nu respecta in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, totusi depune eforturi semnificative in acest sens, afirma autorii documentului. Raportul mentioneaza ca Guvernul roman a identificat mai multe victime si a amendat legea privind traficul de persoane, pentru a interzice cersetoria fortata.

In ciuda dovezilor ca un numar mare de romani sunt victime ale traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca, Guvernul nu a raspuns daca a investigat, pus sub acuzare sau condamnat respectivii traficanti de persoane. In plus, au fost sesizari ca procurorii au pus sub acuzare unele victime, pentru prostitutie, se mai arata in documentul citat.

Guvernul, Politia si judecatori romani, criticati in Raportul Departamentului de Stat al SUA

Guvernul, Politia si judecatori romani sunt criticati in Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, autorii documentului notand eforturile considerabile din partea acestora, dar care de multe ori s-au dovedit a fi ineficiente sau incomplete.

Romania a transmis semnale contradictorii privind eforturile de aplicare a legii in domeniul traficului de persoane. Pedepsele in domeniu sunt destul de severe, fiind comparabile cu cele in cazul violului, noteaza autorii raportului.

In 2010, autoritatile romane au investigat cu 42 de cazuri de trafic de persoane mai putine decat in 2009. Peste 400 de traficanti au fost pusi sub acuzare si peste 200 au fost condamnati in 2010, 145 dintre acestia din urma primind sentinte cu executare.

Totusi, Guvernul nu a raportat ce sentinte a impus traficantilor condamnati si nici numarul de cazuri privind exploatarea prin munca identificate in 2010 sau numarul de persoane puse sub acuzare in aceste dosare.

Unii observatori au notat ca multi judecatori au o intelegere slaba a fenomenului traficului de persoane, lucru care ar fi contribuit la mersul incet al unor procese ce dateaza inca din 2005.

Autoritatile romane au raportat un caz in care un ofiter de politie a fost arestat pentru recrutarea de minore, fortate apoi sa se prostitueze, precum si un caz in care doi membri ai unui important partid politic au fost implicati in exploatarea sexuala a unor femei. Totusi, Guvernul nu a precizat daca oficialii cercetati pentru complicitate la traficul de persoane au fost pusi sub acuzare sau condamnati si ce pedepse au primit.

De asemenea, intr-un proces din Marea Britanie privind traficul de minori, avocatii au sustinut ca Politia Romana a avut cunostinta despre respectivele infractiuni, insa nu a luat masuri decat la interventia autoritatilor britanice.