Candidatii la evaluarea nationala la limba si literatura romana au avut de rezolvat luni cerinte pe texte din Ioan Slavici si Tudor Opris, anunta Agerpres. Ministerul Educatiei a informat luni dimineata, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca evaluarea nationala la clasa a VIII-a a inceput fara probleme, subiectele fiind transmise si preluate in conditii de securitate de catre toate cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv toate inspectoratele scolare judetene.

Elevii au avut de scris, la subiectul numarul 1, despre un text din "Rodul tainic" a lui Ioan Slavici si au avut de rezolvat elemente de sintaxa si morfologie. Totodata, candidatilor li s-a cerut sa numeasca doua moduri de expunere utilizate si sa descrie in cinci randuri semnificatia unei fraze.

La punctul b al subiectului 1, absolventii de clasa a VIII-a au avut de scris o compunere din 10-15 randuri in care sa argumenteze ca textul citat este dintr-un basm.

La cel de-al doilea subiect, candidatilor li s-a dat textul "Enciclopedia lumii vii" de Tudor Opris, fiindu-le prezentate mai multe cerinte.

Ei au mai avut de scris o compunere de 10-15 randuri in care sa descrie un tablou de natura si sa prezinte caracterul tabloului (real sau imaginar), folosind un limbaj expresiv in descrierea acestuia. De asemenea, au avut de respectat la compunere limita de spatiu indicata si de redactat un continut adecvat cerintei formulate.

"Subiectele au fost transmise si preluate in conditii de securitate de catre toate cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv toate inspectoratele scolare judetene, aplicandu-se procedurile electronice de securitate. In concluzie, prima proba din cadrul evaluarii nationale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisa la Limba si literatura romana, programata luni, 20 iunie, incepe la ora 9.00, conform graficului stabilit", a precizat Ministerul Educatiei.

Pentru sustinerea probei s-au inscris 223.222 elevi, examenul fiind organizat in 4.973 de unitati de invatamant.

  • Cum se desfasoara evaluarea nationala

Accesul elevilor in sali este permis cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei, respectiv pana la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfasoara probele scrise.

Centrul National pentru Evaluare si Examinare a elaborat zece variante de subiecte, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a si cu modelul evaluarilor internationale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate si permit rezolvarea in 120 de minute, a precizat ministerul.

Varianta de subiect a fost extrasa luni dimineata si transmisa celor 1.438 de centre de comunicare, respectiv catre toate inspectoratele scolare judetene.

Dupa finalizarea fiecarei probe scrise a evaluarii nationale, CNEE publica pe site-ul oficial (http://subiecte2011.edu.ro) varianta de subiecte extrasa si baremul de evaluare si de notare pentru disciplina corespunzatoare.

Elevii sunt asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica. Acestia nu pot intra in sala de examen cu materiale didactice care i-ar putea influenta in elaborarea lucrarilor scrise.

Potrivit ministerului, pe usa fiecarei sali trebuie afisata lista nominala cu elevii repartizati in clasa respectiva, precum si avertismentul ca intrarea in sala cu materiale ajutatoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare este strict interzisa.

Ministerul Educatiei avertizeaza ca frauda sau tentativa de frauda atrage dupa sine eliminarea din sala si acordarea notei 1 la lucrarea respectiva.

Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decat cea corespunzatoare disciplinei la care elevii sustin proba, proveniti din unitatea de invatamant.

Evaluarea lucrarilor va fi facuta de doi profesori din unitatea respectiva de invatamant, de regula unitate scolara cu personalitate juridica. In cazul in care nu exista cate doi profesori la disciplinele la care se sustine evaluarea nationala, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiata unitate de invatamant.

Ministerul Educatiei a precizat ca evaluarea lucrarilor se face cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si zece puncte din oficiu. Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin impartirea la zece a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire si o trece pe lucrare. In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Aceasta nota este cea care se va lua in calcul pentru media de admitere in clasa a IX-a. Evaluarea nationala se desfasoara anual, intr-o singura sesiune.

Ministerul Educatiei interzice colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la elevi, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul elevilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unitatile de invatamant sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea nationala la clasa a VIII-a va continua marti, 21 iunie, cu proba la Limba si literatura materna, si miercuri, 22 iunie, cu proba de Matematica. Afisarea primelor rezultate este programata vineri, 24 iunie, pana la ora 14.00. In aceeasi zi, intre orele 14.00 si 18.00, pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in 25 si 26 iunie. Afisarea rezultatelor finale, dupa contestatii, va avea loc in data de 27 iunie.